Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holland kan vara lösningen för länets glesbygd

Holländare: Trångbodda och naturtörstande.

Strömsund och Krokoms kommun: Glesbygd och befolkningsbrist.

Lösningen: En inflyttarmässa som hoppas förbättra folkmängden i både land och kommun.

Under lördag och söndag var det stor inflyttarmässa i Holland. Där deltog representanter från regionprojektet Vaajma för att försöka locka holländare till de avfolkade glesbygderna i Jämtland.

– Intresset från holländare att flytta till Sverige är stort. Befolkningen är trångbodda och man drömmer om öppna landskap och ett eget hus eller stuga, säger Cathrine Reinemyr från inflyttarservice i Strömsund.

Strömsund tillsammans med Krokoms kommun samt de norska kommunerna Lierne och Røyrvik ingår i regionprojektet Vaajma. Projektet deltog i mässan i Holland som bland annat arbetar för bättre service och mer inflyttning över lands- och kommungränserna.

Är holländare svaret på befolkningskrisen i Strömsund?

– Det vågar jag inte svara på men det är ungefär 65 holländare som redan flyttat till Strömsunds kommun. Men det är en lång process att flytta från ett EU-land till ett annat, det sköter inte sig själv om man säger så, säger Cathrine Reinemyr.

Tommie Jirhed är Sveriges huvudprojektledare för Vaajma. När han blickar tillbaka på de fem år som projektet funnits ser han en bromsande utflyttning från kommunerna men också hur de lyckats få fibernät i många byar.

– Vaajma som projekt tar slut i augusti och då hoppas vi att det kommer klara sig på egna ben genom Destination Vaajma, som ska utveckla turistprodukter, nya entreprenörer, säger Tommie.