Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holger Tjärnström

Holger Tjärnström, har efter en längre tids sjukdom avlidit den 14 september i en ålder av 94 år. Han var född i Jukkasjärvi i Norrbotten.

Annons

Familjen, föräldrar och sex unga barn flyttade därifrån till Storbrännan i Västerbotten där föräldrahemmet förblev. 1926 avled fadern och Holger som näst äldst i barnaskaran fick flytta till farbror Jägerhälls familj i Brånan, Jämtland, där skolgång kunde fullföljas.

Holger började tidigt att arbeta inom fabriks- och restaurangområdena i Stockholm. Andra världskriget skapade arbetslöshet och Holger flyttade hem till Jämtland där han fick stadigvarande arbete vid järnvägen. Under andra världskriget blev han snart inkallad till krigsbevakning vid Skalstugan, Jämtland.

Holger gifte sig 1943 med barndomskamraten Gunvor Olofsson från Brånan. Järnvägsarbeten utfördes längs Inlandsbanan där familjen med två barn flyttade från Sidertjärn i Fågelsjö, till Röjan och vidare till Nederhögen för att slutligen bli bofast i Åsarna fram till 1962. Här blev Holger banvaktare med ansvar för banan mellan Brånan och Kvarnsjö.

Under fritiden ägnade han sig åt idrott och fackliga uppdrag, gillade att fiska, träslöjda, samt utföra byggnationer, varför stugor byggdes nära fosterhemmet i Brånan samt i Åre där brodern var bosatt. De gjorde också många resor till släkten i Västerbotten och Narvik i Norge.

1962 fick Holger tjänst i Östersund som reparatör dit familjen flyttade och förblev bosatt. Utlandsresor var parets stora intresse och gick till Amerika, Hawaii, Frankrike, England och Bulgarien.

Ända fram till sin död följde Holger med i samhällets utveckling. Han var klar i minnet och hade sunda åsikter om det mesta. Han intresserade sig för nya tekniska lösningar, var ständigt glad och hjälpsam och ställde alltid upp när barnen behövde hjälp.

Holger sörjs och saknas närmast av makan Gunvor, sonen Örjan och dottern Pia med familjer och barnbarn.

Mer läsning

Annons