Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjt basbelopp ger mer i bidrag

Många pensionärer, studenter och bidragstagare får lite mer pengar i plånboken när SCB föreslår en höjning av prisbasbeloppet med 400 kronor.

2010 sänktes basbeloppet för första gången någonsin, med 400 kronor. Nu föreslår SCB:s beräkningar att beloppet höjs igen med lika mycket. Det skulle innebära att basbeloppet för 2011 hamnar på 42 800 kronor, det vill säga på samma nivå som 2009.

– För pensionerna är det här viktigt, framför allt på kort sikt, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Höjd garantipension

Höjningen innebär att garantipensionen för alla födda 1937 eller tidigare höjs nästa år med 64–72 kronor per månad. För pensionärer födda 1938 eller senare med maximal garantipension höjs beloppet med 64–71 kronor, enligt beräkningar från Swedbank.
För en student med fullt studiemedel innebär höjningen av prisbasbeloppet en ökning av det totala studiemedlet med 76 kronor i månaden. Eftersom fribeloppet samtidigt höjs, så får studenter under nästa år tjäna upp till 137 000 kronor per år.

Mer i föräldrapenning

Höjningen ger även en direkt effekt på flera av socialförsäkringarna. Inkomsttaket för den sjukpenninggrundande inkomsten höjs, från 424 000 per år till 428 000 kronor.

– Om det här går igenom så kan man som mest få 910 kronor per dag i föräldrapenning, vilket är en höjning med 9 kronor för dem som tjänar 428 000 kronor eller mer, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.

Beslutas av regeringen
För sjukpenningen innebär höjningen att den maximala ersättningen höjs med 6 kronor per dag till 682 kronor.

– Det blir en höjning för dem som har inkomster över 318 000 per år, säger Mattsson.
Även vårdbidraget höjs, med 84 kronor i månaden för den som har helt vårdbidrag.

Regeringen fastställer definitivt prisbasbeloppet senare i år, baserat på SCB:s beräkningar.