Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höj konfliktnivån

De rödgröna partierna hamnar precis över gränsen för egen majoritet i Statistiska Centralbyråns andra mätning för året. Både S och M tappar stöd samtidigt som SD får den högsta noteringen hittills.

Vilka slutsatser drar de två dominerande partierna av mätningen? S och M intar en särställning i svensk politik, det är kring dessa partier som den politiska debatten kretsar. Att både partierna uppvisar negativa förändringar samtidigt som SD fortsätter att växa är ett starkt argument för att konfliktnivån måste skruvas upp.

För Socialdemokraternas del handlar det om att fånga det växande missnöjet kring bristerna i välfärden. Bara de senaste dagarna har internationella jämförelser placerat svensk skola och sjukvård i strykklass. Det behövs fler motsättningar liknande den som nu utspelar sig i riksdagen: Ska vi sänka skatten ytterligare eller styra resurserna till välfärden?

Ett tungt ansvar faller på M och S att efter valet hantera ett eventuellt besvärligt parlamentariskt läge. SD får inte på nytt bli vågmästare. Men de två partierna har också ett ansvar att före valet visa på skillnaderna, formulera tydliga alternativ. Så väcks engagemanget inom valmanskåren och så begränsas SD:s utrymme.