Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höj kompetensen om äldres sjukdomar

Jämtlands läns landsting måste öka den geriatriska kompetensen (läran om åldrandets sjukdomar) i sjukvården. En kostnadseffektiv och människovärdig sjukvård kräver nämligen geriatrisk kompetens.

Östersunds sjukhus är snart det enda inom norrlandslandstingens område som saknar geriatrisk vårdavdelning. Skälen för att öppna en sådan i Östersund är flera. Det viktigaste skälet är länets åldrande befolkning. 21 procent av våra invånare är 65+. Dagens äldre är förvisso allt friskare längre upp i åldrarna men förr eller senare kommer dagen när vård och omsorg blir nödvändig. Sköra äldre har ofta flera olika sjukdomar som bland annat kräver läkemedelsbehandling. Den vanligaste inläggningsorsaken är läkemedelsbiverkningar (felaktiga doser, olämpliga läkemedel och/eller kombinationer).

I dagsläget hamnar de äldre som saknar distinkt avgränsbar diagnos på den avdelning som för stunden har plats.

Jag vill arbeta för införandet av en geriatrisk vårdavdelning vid Östersunds sjukhus. Detta är fullt möjligt utan att öka kostnaderna för vårdplatser. En minskning av andra specialiteters platser till förmån för denna avdelning skulle räcka.

Vidare vill jag jobba för att landstinget tillskjuter medel för att anställa en överläkare inom g eriatrik. Omfördelningen av vårdplatser kan verka kontroversiell och i värsta fall leda till revirstrider. Vad man än tycker om förslaget så finns de äldre sköra patienterna i alla fall på sjukhuset och det vore bättre för dessa att komma till en avdelning med ordentliga kunskaper inom geriatrik. För mig som Kristdemokrat är värnandet av det absoluta okränkbara människovärdet den viktigaste valfrågan.

Införandet av en geriatrisk vårdavdelning är ett konkret sätt att värna detta värde. Befolkningsutvecklingen gör det nödvändigt att sjukvården anpassar sig till verkligheten och organiserar verksamheten efter de äldres behov. En röst på mig är en röst för de äldre länsinvånarna.

Nils Olof Hedman (KD)

Leg. Sjuksköterska och Landstingskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel