Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Höj inte skatten på ungdomsjobben"

En höjning av arbetsgivaravgiften för unga höjer kostnaderna med runt 70 000 kronor för Eva och Hans Lassarps företag i Östersund.
– Handeln förändras och konkurrensen hårdnar därför är det viktigt att hålla kostnaderna nere, säger Hans Lassarp.

Runt 90 000 ungdomar arbetar inom handeln i Sverige, var femte av dem är mellan 16-24 år. Ingen annan bransch har så många ungdomar anställda.

Svensk Handels styrelse och årsstämma uppmanar nu politikerna, inför höstens val, att föra en politik som gör det möjligt för handeln att kunna erbjuda unga en väg inpå arbetsmarknaden.

– Att höja arbetsgivaravgifterna för unga skulle innebära en skattehöjning i handeln på fyra miljarder kronor. Det motsvarar kostnaden för 14 000 heltidsjobb. Vi tror inte att höjd ungdomsskatt skapar fler jobb, skriver Fredrik Persson, ordförande för Svenska Handel i ett pressmeddelande.

Beskedet från Eva och Hans Lassarp är det samma.

– Rör inte arbetsgivaravgiften. Snarare borde bidragen för ungdomar öka så de på sikt kan få ett fast jobb, säger de.

På Eva och Hans Lassarps företag, Parelle, finns fyra anställda. Två av dem är under 24 år.

– När de unga kommer till oss från skolan är de långt ifrån anställningsbara, de behöver ytterligare två års utbildning på plats i butiken innan de är färdiga, säger Eva Lassarp. Men de är i kontakt med mycket folk dagligen vilket är utvecklade för dem.

Handeln har förändrats, anser de, inte bara i själva Östersund utan konkurrensen har hårdnat från internethandeln. Tas då bidraget för arbetsgivaravgiften bort, blir det ett ännu större slag.

Men internethandeln utvecklas också hos Parelle. Ju mer branschen utvecklas desto större krav på kompetens krävs av personalen.

– Det kanske blir så att vi har en internetbutik och ett showrooom här, det kan bli hur stort som helst, slår Eva Lassarp fast.

– Varje år är det tusentals unga som får sitt första jobb inom handeln. I en tid då ungdomsarbetslösheten fastnat på cirka 25 procent och alla politiker pratar om behovet av fler jobb, borde de lyssna på vad handeln tycker, säger Fredrik Persson vidare.

Läs mer:

http://www.ltz.se/jamtland/ostersund/dyrt-och-ineffektivt

http://www.ltz.se/jamtland/ostersund/m-hart-slag-for-turistnaringen

http://wwwold.ltz.se/nyheter/are/1.7037608-lofven-vill-utveckla-besoksnaringen