Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höj alkoholskatten

Det är dags att höja den svenska alkoholskatten. Sedan 90-talet har realpriset på alkohol på alkohol gått ned, du får alltså mer alkohol för 100 kr nu än för 20 år sedan. Detta beror på att regeringarna låtit bli att bli att höja alkoholskatten. För räknar man in inflation och en starkare köpkraft från det svenska folket så är alkoholen betydligt billigare i dag, vilket går tvärtemot den politik vi vill föra.

Vi har ett system där de privata vinstintressena hålls borta från alkoholförsäljningen och vi har höga priser – båda med samma mål, ett samhälle där vi kan hålla nere de kostnader som alkoholen för med sig i form av mänskligt lidande, våld, skadegörelse och annat. Svenska folket ställer upp på den politiken dels för att det är solidariskt med alla de som drabbats av alkoholens baksidor, själva eller genom anhöriga och dels för att våra skattepengar hellre bör gå till saker som berikar och är viktiga, exempelvis skola och kultur, snarare än till att täcka alkoholens kostnader.

Det borde råda samma principer som för tobak. Där höjer vi kontinuerligt skatterna, minskar tillgängligheten och förbjuder reklam. Därför att vi vet att ju fler som röker och snusar, desto mer skador och kostnader får vi. Exakt samma regler gäller för alkohol och därför är det väldigt viktigt att regeringen inte nöjer sig med den utlovade skattehöjningen utan fortsätter höja skatten så att det fortsätter vara det viktiga verktyg det är i kampen för att minska alkoholens skadeverkningar. På sikt borde målet vara att alkoholen får bära sina egna kostnader, ett första steg är att minska konsumtionen och öka skatteintäkterna.

Kjerstin Bengtsson, IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel