Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtflygande planer för Örndalen

Ett hotell med restaurang, skiduthyrning, familjebad och after ski ska bli hjärtat i den planerade turistanläggningen i Örndalen.

– Hotellet kommer att ligga mitt i skidområdet, säger Mats Svensson, styrelseordförande Örndalen Exploatering AB.

På fredagen presenterades planerna för hotellet i Örndalen Resort, den planerade turistanläggningen i fjällområdet strax sydöst om Vemdalen, vars egenliga namn är Skorvdalen. Bolaget bakom satsningen vill bygga ett hotell med 156 rum och 23 lägenheter som ska stå klart 2015. Där ska också finnas bland annat restaurang, skid- och cykeluthyrning, spa, ett familjebad, bio och after ski.

– Hotellet ska vara en naturlig mötesplats i Örndalen. Det ska finnas en puls där och samtidigt vara lugnare ute i bostadsområden, säger Mats Svensson, styrelseordförande i Örndalen Exploatering AB, företaget bakom den nya skidanläggningen.

Bolaget har också öppnat upp för bokning av tomter och lägenheter. Under det första dygnet bokades tre stora tomter med möjlighet att bygga bostäder på upp till 550 kvadratmeter, två normala tomter och två lägenheter i hotellet.

– Det visar att intresset för Örndalen är mycket stort, säger Mats Svensson.

I området finns ett häckande kungsörnspar och bolaget har fått dispens från artskyddsförordningen för projektet. Dispensen har överklagats till miljödomstolen av Naturskyddsföreningen och Svenska ornitologiska föreningen och ärendet väntar på ett avgörande. Även Naturvårdsverket har i ett yttrande sagt nej till projektet och menar att det skulle störa örnarna.

– Vi vet ju inte än om vi får sätta i gång. Men vi känner oss trygga med att det kommer att fungera, säger Mats Svensson.

Bolaget har presenterat flera åtgärder för att skydda kungsörnarna; en planerad backe och lift har flyttats, ett område ska stängslas in för att hindra offpiståkning och det ska byggas konstgjorda bon för örnarna dit de kan flytta.

– Ingenstans kommer vi närmare än 500 meter från där örnarna håller till i dag, säger Mats Svensson

– Vi vinner naturligtvis på att ha örnarna kvar i området. Ska man se det rent affärsmässigt så är det klart att heter man Örndalen så bör det finnas örnar där, säger han.