Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt tonläge i hyresdebatten

Det är trist att Hasse Dahl, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen, i LT 24 oktober tar till ett högt tonläge och diverse felaktiga påståenden när han beskriver Fastighetsägarna och vårt uppdrag att bruksvärdespröva tre fastigheter ur Östersundshems bestånd.

Vår erfarenhet från andra orter är att där det finns en saklig och respektfull ton blir också resultatet bäst för bägge parter.

Fastighetsägarna är en intresse- och branschorganisation som företräder 17 000 medlemmar med 700 000 lägenheter. Fastighetsägarna MittNord, med tretton kontor från Norrköping i sydost till Luleå i Norr, har givetvis kontor också i Östersund. Bland Fastighetsägarna MittNords medlemmar finns allt ifrån den med en eller två hyreshus till företag med tusentals hyresrätter i sina bestånd. Även ägarbilden varierar starkt från stiftelser och organisationer till kommuner och privata företag. Det enskilt största medlemsföretaget i Fastighetsägarna MittNord är Örebrobostäder AB med 23 000 lägenheter, som precis som Östersundshem är kommunägd med ett allmännyttigt uppdrag. Det blir därför bisarrt när Hasse Dahl i LT torsdag 24 oktober påstår att vi i EU kämpat för att avskaffa allmännyttan, när vårt största medlemsföretag är just allmännyttigt. Givetvis är Fastighetsägarna som organisation inte heller konkurrenter till Östersundshem, eftersom vi inte äger några fastigheter själva. Det vi däremot stred för i EU var att alla bostadsföretag med hyresrätter skulle få konkurrera på lika villkor, oavsett vilken ägarform de har. Idag gör lagstiftningen inte längre någon skillnad på företag som enbart bedrivs med vinstsyfte eller dem som dessutom har ett allmännyttigt uppdrag. Alla företag ska hanteras lika av sina ägare. Det gör att Östersundshem, precis som vilket bostadsföretag som helst, är beroende av att ha hyresnivåer som ger långsiktiga ekonomiska möjligheter att hålla fastigheterna i gott skick, både för nuvarande och kommande hyresgäster.

Fastighetsägarna MittNord förhandlar hyror för många av våra medlemmar men inte alla, och vi gör det som lagen föreskriver, alltså med bruksvärdet som grund i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Bruksvärdet är en samlad bedömning av faktorer som är tänkt att efterlikna hyresgästernas värderingar av en enskild hyreslägenhet. Systemet syftar till att skapa en rättvis hyresnivå oberoende av vem som är hyresvärd. För övrigt ett system som Hyresgästföreningen är varm anhängare av på centralt håll. Därför är det svårt att förstå Hasse Dahls ilska över att Fastighetsägarna MittNord fått i uppdrag att på detta sätt just bruksvärdesförhandla tre bostadsfastigheter i Östersundshem bestånd. Vi har stor vana med bruksvärdesförhandlingar, och tar oss an uppdraget från Östersundshem med stor noggrannhet och saklighet. Vi hoppas på en bra dialog med Hasse Dahl och medlemmarna i Hyresgästföreningen, för hyresgästernas och hyresrättens bästa i Östersund!

Thord Modén, Kontorschef Fastighetsägarna MittNord, Östersund

Mats Gustavsson, Marknadsområdeschef Fastighetsägarna MittNord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel