Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre löner ger klirr i kassan för Östersund

Den ekonomiska prognosen för Östersunds kommun pekar kraftigt uppåt. Skatteintäkterna beräknas bli betydligt högre än kommunen tidigare räknat med.

Den prognos som tjänstemännen vid Östersunds kommun har tagit fram visar att skatteintäkterna för 2010 blir betydligt högre än beräknat. Totalt kan intäkterna från skatter komma att öka med 42 miljoner kronor. Den beräknade ökningen kan främst härledas till löneökningar i samhället och att de i sin tur skapar större skatteintäkter för kommunen. Men ökningen hör också samman med en prognos som säger att arbetslösen inte blir så hög som man räknat med tidigare.

Att skatteintäkterna väntas öka gör också att prognosen för årets resultat måste höjas kraftigt. Från drygt 43 miljoner kronor till knappt 77 miljoner kronor.

Den positiva prognosen innebär dock inte att alla nämnder lyckas hålla sig till budget. Till exempel så räknar miljö- och samhällsnämnden med ett underskott i år på drygt 3 miljoner kronor. En stor anledning till underskottet är att kommunen inte längre får göra skatteavdrag för moms på parkeringsavgifter.

Även socialnämnden räknar med ett underskott i år. Där handlar det främst om att man får betala ut större summor i socialbidrag till personer med dålig ekonomi.