Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerpartiet längst till höger

I Almedalsveckans kölvatten går det konstatera att en av de stora snackisarna blev Sverigedemokraternas dag. SD:s partiledare Jimmie Åkesson talade under partiets egen dag och som vanligt var temat att minska invandringen. Men Åkesson pratade också om välfärd, sänkt pensionärsskatt och jobb- en tydlig vink till de väljare han försöker vinna över.

Jimmie Åkesson har länge siktat in sig på landsbygd, norra Sverige och industristäder. Det är tydligt att SD vill vinna arbetarnas röster. Och tyvärr lyckas de till viss del, vilket egentligen inte är så konstigt. I ett Sverige där städerna är norm och servicen på landsbygden begränsas upplever säkert många att SD speglar en verklighetsbild bortom den mediala. SD har större stöd på landsbygd än i städer, större stöd bland arbetare än bland akademiker. Många verkar tro att SD står för rättvisa, trygghet och bättre villkor för helt vanligt folk. SD har storsatsat på att presentera sina lösningar på problem som många andra politiker helt enkelt inte tagit på nog stort allvar. Partiet har dessutom fått lite extra hjälp på traven när alliansföreträdare börjat sätta SD i vänsterfacket.

Men om det är något vi kan vara säkra på så är det att Sverigedemokraterna ligger till höger på den politiska kartan. Långt åt höger. Ja, faktiskt så långt åt höger att högerväljare som tröttnat på "nya" Moderaterna nu strömmar till SD. Enligt SCB:s senaste opinionsmätning är Sverigedemokraterna det parti som flest moderater byter till.

I blockdelande omröstningar i riksdagen röstar SD med Alliansen i 9 av 10 fall. SD har röstat för privatiseringar, för skattesänkningar, för uppluckringar i arbetsrätten och mot en nollvision för arbetsplatsolyckor. Partiet vill gärna se att fackets makt begränsas och är positiva till möjligheten att bli ett borgerligt stödparti. De motsätter sig feminism och erkänner inte klassamhällets existens.

Sverigedemokraterna är inte bara rasistiska, de driver dessutom en klassisk högerpolitik med starkt konservativa värderingar. Fler partier måste lyfta blicken från storstäderna och bli bättre på att leverera lösningar på landsbygdens och arbetarnas problem. Lösningar som till skillnad från SD:s lösningar inte bygger på rasism. Annars finns risken att stödet för SD bara kommer fortsätta öka bland arbetare som röstar i tron att SD inte är ett högerparti.