Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerns stora bedrift – myten om bidragsfusket

Under året har flera stora bedrägerier mot Försäkringskassan uppdagats. Ibland har det handlat om stora summor, i de grövsta fallen flera miljoner kronor.

”Det borde vara dödsstraff på såna där”, är ett omdöme som normalt brukar vara reserverat pedofiler, men som kan höras efter den här typen av utstuderade bedrägerier mot det allmänna. Och kanske är det inte så konstigt. Även om människan är en i grunden fredlig varelse, riggad för samarbete och social samvaro, finns det vissa saker som verkligen retar våra mest primitiva reflexer.

Författaren Lasse Berg, känd för sina populärvetenskapliga berättelser om människans utveckling, brukar jämföra hur någon tränger sig i bankomatkön med hur de tidiga människorna reagerade när en i gruppen medvetet saboterade för de andra. Egoism och snöd egenvinning har alltid väckt vår ilska. Den som bluffar till sig sjukpenning gör sig inte bara skyldig till ett brott, vederbörande bidrar också till att försvaga den komponent som är helt nödvändig för en fungerande välfärdsstat – förtroendet mellan människor. Trots att jag inte känner dig är jag bered att hjälpa dig i din svåra belägenhet, men då får du banne mig inte ljuga för mig.

Sedan högern tog över makten har misstron mot sjukskrivna ökat. Anledningen är inte vad borgerliga politiker säger – jag har aldrig hört Fredrik Reinfeldt tala om den stora mängden ”bidragsfuskare” – utan vad de gör. Den som är sjuk betraktas numera som någon som inte arbetar. Varför jobbar då inte vederbörande? Har läkaren varit för slapp i sin bedömning, har personen överdrivit sina besvär, är det latmasken som har krupit fram? Så bidrar politiken till att förändra vår verklighetsuppfattning.

Det rimliga är ju annars att fundera över orsakerna till den stora utslagningen. Varför ökar den psykiska ohälsan, vad betyder det allt mer uppskruvade tempot på arbetsmarknaden för människors välbefinnande? Hur påverkar vårt materiella välstånd gränserna mellan sjuk och frisk? I Niger, världens fattigaste land, är andelen utbrända antagligen obefintlig.

Den borgerliga politiken underbygger en misstro mot sjuka och behövande – en misstro som saknar grund. Den fackliga tidningen Dagens arbete har följt upp resultatet av de fuskanmälningar som ställts till Försäkringskassan. Förra året gjordes runt 23 000 kontroller med resultatet att 1 419 fall anmäldes till polis; 320 fälldes senare i domstol och Försäkringskassans återkrav uppgick till totalt 193 miljoner vilket motsvarar 0,04 procent av alla utbetalningar från socialförsäkringssystemet.

Uppfattningen om det utbredda bidragsfusket är en borgerlig konstruktion och på lång sikt kan det vara en av Fredrik Reinfeldts största bedrifter.