Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högern tar politisk gisslan

I ledaren intill skriver jag om hur Moderaterna och Fredrik Reinfeldt försöker skriva om historien. Det lär inte lyckas. Vi är ännu tillräckligt många som var med när samhället byggdes starkt under socialdemokratisk ledning. Men det är viktigt att vi tar striden. Och att den når alla.

Här rymmer medieutvecklingen risker. Vi får passa oss så vi inte får det som i USA. Där har nyhetsförmedlingen politiserats i så hög grad att många människor aldrig ser något annat än det som bekräftar sina egna åsikter. Där finns både teve- och radiokanaler som är uppdelade efter partipolitiska sympatier. Inte minst högern, som bärs upp av dem som har den ekonomiska makten, har stora resurser. Lägg till det alla de nya sociala medierna, och vi löper stor risk att informationsflödet mot den enskilde blir enkelspårigt.

Det finns en och annan som menar att detta är en viktig faktor bakom att USA i förra veckan höll på att gå i konkurs. Högerpartiet Republikanerna har nänligen tagits som gisslan av en grupp ytterst konservativa alternativt nyliberala krafter som motsätter sig alla kompromisser i politiken. Det är förödande i ett land där konstitutionen bygger just på maktdelning och därmed förutsätter kompromisser.

En orsak till detta är att främst republikanerna under senare decennier gjort allt för att rita om valkretsar för att slippa risken att förlora dem till de förhatliga liberalerna, den amerikanska vänstern i demokratiska partiet.

Få insåg baksidan av detta, nämligen att den stora striden i valkretsarna därmed skulle stå inom det egna republikanska partiet. För att bli valbar gäller det för kandidaterna att ställa sig långt till höger. Många ställer sig så långt till höger att varje kompromiss över partigränsen ses som ett förräderi. USA:s konkurs ligger då inte långt borta.

En sak att minnas, inte minst när våra svenska Moderater försöker sno arbetarrörelsens symboler samtidigt som de låtsas gilla de värden om jämlikhet som svenskar i gemen också gillar, är att vi behöver lyssna på andra. Men det är svårt om man har helt olika verklighetsbeskrivning. Det finns ändå ingen genväg till att se verkligheten och se till att dagens styre förpassas till opposition.