Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höger är inte vänster

”I en demokrati ska väljarna kunna skilja på höger och vänster”, sa Europaparlamentets talman, den tyska socialdemokraten Martin Schultz, i Ekots lördagsintervju i helgen. Enligt honom är det en folkvalds plikt att tala så att folk kan hålla med eller inte hålla med.

En fråga som kom upp i intervjun handlade om förslaget på att banker ska betala EU-skatt.

Den svenska finansministern Anders Borg tycker inte det, och varnar för att bankerna lämnar Europa om de tvingas skatta för finansiella transaktioner.

Martin Schulz håller inte med. Europa är världens rikaste kontinent, bankerna tjänar sina pengar här och de kommer att stanna, sa han.

Vad bankerna gör om skatten införs vet varken Schulz eller Borg. Men deras olika slutsatser beror inte på att de sitter på olika information, utan på att Borg är höger och Schulz är vänster, vilket Schultz mycket riktigt påpekade. Och det finns en poäng i att påminna om det, för Borg gör det sällan själv.

Sverige har liberaliserats snabbare än något annat västland visade SvD i helgen. Utvecklingen är kontroversiell och går rakt emot vad de flesta svenskar vill. Men i stället för att stå upp för sin politik och säga ”jag är höger och vill det här”, brukar Borg skylla ifrån sig – exempelvis på mätinstrumenten, bankerna eller näringslivet.

Martin Schulz syn på politikerns roll är föredömlig och fler borde lära av honom. Anders Borgs problem är att om han var öppen med sina avsikter, så skulle han aldrig bli vald.