Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högalpina tävlingar på Jämtlands tak

Den skidalpina tävlingen Vertex vinter har i år bytt arena. Från alpinmetropolen Åre till Sylarnas fjällstation. Snabbast runt banan var Björn Gund och André Jonsson från Åre skidalpina förening.

Annons

I hjärtat av den jämtländska fjällvärlden avgjordes i lördags den skidalpina tävlingen Vertex vinter. Sylarnas fjällstation var i det närmaste fullbelagd av deltagare och fjällturister. Lördagens tävling var kulmen på evenemanget som riktades till topptursentusiaster, nybörjare såväl som elit.

I skidalpinism tävlar man med skidor försedda med stighudar som gör det möjligt att ta sig uppför branta fjällsidor. På toppen av stigningarna tar man loss stighudarna, låser fast pjäxan och åker nedför. Man tävlar oftast på banor markerade med flaggor. Det förekommer även moment med klätterinslag då det blir för brant att ta sig uppför med skidor. De sätts då fast på ryggsäcken och deltagarna klättrar uppåt i pjäxor.

I helgens tävlingar var det lag om två personer som gällde men det finns även solotävlingar. Vinner gör de som tar sig snabbast runt banan.

Den tänkta banläggningen högt uppe i fjällmassivet fick ändras då väder- och snöförhållanden inte ville vara på arrangörernas sida. I stället las en bana upp på Vaktklumpen, Lillsylen och Fruntimmersklumpen. Banan var 1 300 höjdmeter och cirka 12 kilometer.

Startfältet försvann snabbt in i dimman och snödrevet upp mot Slottsdalen. När de en stund senare återvände ner mot fjällstationen hade André Jonsson och Björn Gund från Åre skidalpina förening tagit en stor ledning som de höll hela vägen in i mål.

Kampen om andraplatsen i herrtävlingen ledde till en hård spurtstrid i sista utförskörningen från Fruntimmersklumpen. Karl Almestål och Patrik Nordin lyckades ta hem den duellen mot Joakim Halvarsson och Urban Axelsson.

Matchfakta

Långa banan

Tid Namn

1. 1:36:37André Jonsson – Björn Gund

2. 1:41:42 Karl Almestål – Patrik Nordin

3. 1:41:48 Urban Axelsson – Joakim Halvarsson

4. 1:58:43 Ingrid ”Sisu” Stengård – Jonas ”Sorkpesten” Danvind

5. 2:02:26Anders Böhlmark – Mattias Lidgren

6. 2:05:44 Josefina Wikberg – Martina Höök

7. 2:10:37 Mårten Pettersson – Tobias Granath

8. 2:48:41 Johan Alm – Simon Östling

Korta Banan

TidNamn

1. 2:01:22 Emelie Forsberg – Lisa Linblom

2. 2:18:33 Matilda Jonsson – Hampus Karlsson

3. 2:27:29 Jakob Martinsson – Nicklas Persson

Utom tävlan 2:03:15 Lars Larsson