Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga trähus kan ge rabatt vid Storsjö Strand

Det kan bli flerfamiljshus helt byggt i trä när Storsjö Strand utvecklas.

Östersunds kommun jobbar för fullt med utvecklingen av området vid Storsjö Strand nedanför järnvägen från gamla Beijers mot Minnesgärdet.

Planen är att flera kvarter med bland annat bostadshus ska kunna uppföras och det är i detta arbete en ny idé har dykt upp. Det är en av byggherrarna som flaggat för möjligheten att få bygga ett bostadshus helt i trä, därför lyfts nu frågan i finansutskottet på Östersunds kommun.

Och det kan handla om pengar att spara i samband med bygget.

"För den byggherre som väljer att bygga sitt flerbostadshus i trä föreslås därför en rabatt på markpriset motsvarande fem procent", skriver tjänstemännen i sitt förslag till beslut på onsdag nästa vecka.

Enligt tjänstemännen är det ur klimatsynpunkt mer gynnsamt att bygga i trä än om stommen uppförs i betong, sett över byggnadens hela livslängd, men i dag finns det inget flerbostadshus i Östersund som är byggt i trä som är högre än två våningar.

"Målet är att Storsjö Strand ska bli ett nationellt skyltfönster vad gäller hållbarhet. Ett flerbostadshus i trä på Storsjö Strand förväntas tillföra en extra hållbarhetsdimension i projekt och ytterligare öka intresse för Storsjö Strands hållbarhetsprofil och ska således kunna användas i marknadsföringen av området och regionen", skriver tjänstemännen.