Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga blodvärden i Salt Lake City-OS – Zidek utpekad

Flera skidåkare under OS i Salt Lake City år 2002 hade höga blodvärden, enligt uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning.

Annons

Tester visar att många europeiska åkare ska ha haft så höga blodvärden att de låg på gränsen för vad som är tillåtet. Åkarna kommer från Finland, Ryssland, Vitryssland, Estland, Schweiz, Norge, Tyskland och Österrike.

– Jag tror inte att någon av tävlingarna var rena, säger professor Don Catlin, som ansvarade för antidopningslaboratoriet i Salt Lake City, till programmet.

Internationella skidförbundet har infört gränsvärden om hur hög andel syretransporterande hemoglobin som en tävlingsdeltagare får ha i blodet. Uppdrag gransknings material omfattar tusentals blodvärden. Men det går inte att slå fast att en person har dopat sig enbart utifrån blodvärdet, då det kan finnas andra förklaringar till höga blodvärden.

I programmet förekommer även uppgifter om en svensk skidåkare som vid ett mättillfälle i Salt Lake City hade retikulocytvärden, alltså mängden omogna röda blodkroppar, på nästan tre procent, mer än dubbelt mot normala värden.

Den förra skidskytten Anna Karin Zidek bekräftar för Expressen att det är henne det gäller.

– Jag har en genetisk järninlagringsrubbning – hemokromatos. Det kan ju vara en anledning, säger Zidek.

Professor Alessandro Donati som bland annat arbetat för Italiens olympiska kommitté har reagerat på testresultatet.

– Det är väldigt konstiga värden, väldigt hög sannolikhet för dopning, säger Donati.