Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid för politiker att rikta fokus på turismen

I helgen träffas Socialdemokraterna i Jämtlands län för att diskutera vilken politik de vill föra efter valet. På det nationella planet menar partiet att jobben ska stå i centrum. Om detta också ska bli en regional prioritering innebär den kommande träffen ett lysande tillfälle att rikta strålkastarljuset mot turismfrågorna. Trots djup lågkonjunktur och hög arbetslöshet stiger sysselsättningen inom turismnäringen, som kan skapa ökad tillväxt och sysselsättning i Jämtlands län.

Sysselsättningen inom turismnäringen har ökat med drygt 20 procent sedan 2000. Det kan jämföras med den totala sysselsättningen i Sverige som växt med cirka sex procent under samma period. Under 2008 var det nästan 160.000 årsanställda inom turismen och utländska turisters konsumtion i Sverige ökade med åtta procent. Totalt omsatte Sverige 244 miljarder kronor 2008.

Turismen är alltså en näring som går emot strömmen och växer när andra näringar krymper sina kostymer. Men turismnäringen kan inte på egen hand växa och skapa fler arbeten, det behövs politisk draghjälp och lokala och regionala beslutsfattare har här ett viktigt ansvar.

Kommuner och regioner har en nyckelroll för att skapa en attraktiv miljö där små turismföretag kan växa sig stora och skapa sysselsättning lokalt och regionalt. I en undersökning från Föreningen Turism i Sverige, FörTur, uppger nio av tio kommuner att turismen kommer att få ökad betydelse för antalet arbetstillfällen i kommunen de närmaste fem åren. Trots detta saknas det på många håll såväl strategier som konkreta åtgärder för att främja turismen.

De åtgärder som behövs för att stärka turismnäringen kan skilja sig åt mellan olika kommuner. I vissa kommuner krävs en förbättrad infrastruktur, som gör det enklare för turister att ta sig fram till stugan eller till kanotuthyrningen.

I andra kommuner rör det sig som enklare frågor, såsom bättre skyltning och en fungerande belysning eller fler offentliga toaletter och bättre städade trottoarer. En löpande och systematiserad dialog mellan region, kommun och lokala turismföretag är nödvändig för att de initiativ som tas ska ge effekt och anpassas till de lokala behoven.

Varje politiker som ställer upp i höstens val bör fråga sig när hon senast besökte en lokal turismföretagare eller lyfte turismfrågor i en politisk debatt.

Politiken sätter villkoren för turismen. Turismnäringen kan frodas och skapa sysselsättning i en miljö som är attraktiv och det förutsätter att regioner och kommuner ser turismföretagarens utmaningar.

Nyckeln till framgång stavas samarbete, ensidiga soloprestationer fungerar inte. Om politikerna i Jämtlands län och dess kommuner tillsammans med de lokala företagen ser till att det finns ett uppdaterat politiskt turismstrategidokument och omsätter den i handling har turismnäringen goda möjligheter att bidra till att snabbare ta hela regionen ur lågkonjunkturen.

Eva Hedenström

Vd Föreningen Turism i Sverige, FörTur

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel