Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att vara skeptisk

Köp, skriver kvällstidningarna.

Annons

Köp, skriver kvällstidningarna. Då brukar det vara det dags att dra öronen åt sig.

I augusti hände det igen. En av de stora kvällstidningarna tapetserade Sverige med rubriker som Glädjerus på börsen och 27 fonder du vågar satsa på.

När jag läser det allt igenom positiva budskapet blir jag lite bekymrad. Visst har det gått bra i år med flera månader av kraftig börsuppgång, men säker på framtiden kan man aldrig vara.

Däremot vet vi av erfarenhet att det är hög tid att dra öronen åt sig när kvällstidningarna pratar om köpläge och när mannen på gatan ger aktietips.

Börspsykologen Carl-Gustav Gyllenrahm brukar uttrycka det så här:

När börsen gått upp en längre tid upplever de flesta att risken är låg. Det är just vid sådana tillfällen man ska passa sig. För när den upplevda risken är som lägst, är den verkliga risken som störst.

Med detta i bakhuvudet kan vi botanisera bland alla nyheter som dykt upp i år.

Det är rusning till företagsobligationsfonderna och nästan en miljard kr har redan strömmat in i Swedbank Roburs fond som lanserades före sommaren. Fonden investerar i obligationer från bolag med god kreditvärdighet, men det riktiga rallyt omfattar fonder som fokuserar på skräpobligationer.  Den nya versionen av Fidelity Europan High Yield som som är noterad i svenska kronor har gått upp med nästan 20 procent på tre månader.

En ny trend i tiden är fonder som ska klara både uppgång och nedgång, något som många saknade när det blåste som hårdast. Simplicity introducerar en fond med namnet Balans, som aktivt ska vikta mellan räntor, aktier och olika marknader. Det är en dyr fond med en avgift på 1,90 procent plus köp- och säljavgifter. Just nu består portföljen till 87 procent av aktier, varav de största innehaven utgörs av Simplicitys egna tillväxtmarknadsfonder.

Åsikterna varierar hur en välkomponerad portfölj ska se ut. I Nordnets nya fond Balanserad, med en avgift på 0,8 procent, ligger knappt halva innehavet i aktiemarknaden.

Länsförsäkringar hakar på indextåget och startar ett par billiga fonder som följer utvecklingen i Europa och USA.

East Capitals Convergence Eastern European Fund är ny på den svenska marknaden. Här ligger innehaven i 19 länder i Öst- och Centraleuropa som har gått med i EU eller står inför ett inträde. Polen och Turkiet är tungviktare i fonden, som nu är valbar i PPM.

Det finns trender och mode även inom fondbranschen, men kom ihåg att nytt inte behöver vara detsamma som bäst. Det finns inget som säger att man tjänar på att hoppa på en splitterny fond. Snarare är det bra att vara skeptisk och ta reda på vad förvaltaren har gjort tidigare.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer
Annons