Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att stoppa den oseriösa textilinsamlingen

Många har sett lapparna i brevlådan eller uppklistrade i porten: Klädinsamling till förmån för Baltikum, Hjälp oss att hjälpa – klädinsamling. De oseriösa aktörerna inom textilinsamling hotar återvinningen av en värdefull resurs, skriver IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med flera nordiska forskningsorganisationer.

Över en tioårsperiod har den svenska konsumtionen av kläder och hemtextil ökat med 40 procent och ligger i dag på 15 kilo per person och år. Pressade priser och tvära trendsvängar leder till en allt snabbare omsättning i våra garderober. Men bara 20 procent av kläderna vi en gång köpt samlas in av seriösa insamlingsorganisationer. Det gör Sverige sämst i klassen, i jämförelse med till exempel Tysklands närmare 80 procent och Danmarks nära hälften.

Men trots de dåliga insamlingssiffrorna handlar det om stora volymer: 30 000 ton textil till ett värde av 600-800 miljoner kronor. Så stora pengar lockar till sig oseriösa aktörer på en hittills okontrollerad marknad. Sedan många år har vi sett omärkta insamlingsboxar överallt i våra städer – där flertalet saknar tillstånd.

Ingen vet i dag exakt vad som egentligen händer med alla kläderna som lämnas till dessa aktörer. Det är en ljusskygg verksamhet som till skillnad från etablerade insamlingsorganisationer saknar öppen redovisning. En teori är att de bästa plaggen säljs och övrigt slängs i restavfallet istället för att återanvändas.

För att odla ett kilo bomull krävs upp till 29 000 liter vatten och det går åt stora mängder kemikalier vid odling, ytbehandlingar och infärgning. Återanvändningen av kläder ger även en stor miljövinst.

Mot den här bakgrunden behöver vi få grepp om vart insamlade textilier tar vägen. Ett steg på vägen tas förhoppningsvis redan nästa år genom ett nytt nordiskt system för kvalitetssäkring av insamling och behandling av textil: The Nordic textile reuse and recycling commitment. Systemet är utvecklat med medel från Nordiska ministerrådet och samlar både klädföretag, kommuner och insamlingsorganisationer. Det här initiativet ställer krav på transparens och spårbarhet så att vi som skänker textil ska veta att det hanteras på bästa tänkbara sätt.

Men det stannar inte vid initiativ som dessa. Som konsumenter kan vi tänka på följande:

• Textil är en värdefull resurs, släng inga kläder i soporna

• Undvik oseriösa insamlare

• Håll utkik efter märkningen The Nordic textile reuse and recycling commitment

Insamling och återanvändning av textil har stor betydelse för att minska miljöbelastningen och säkerställa att kläderna hamnar i rätta händer. Kläder, nya som gamla, har ett stort värde.

David Palm, IVL Svenska Miljöinstitutet, projektledare The Nordic textile reuse and recycling commitment

David Watson, Copenhagen Resource Institute

Helena Dahlbo, Finnish Environment Institute SYKE

Synnøve Rubach, Østfoldforskning

Stefán Gíslason, Environice

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel