Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög stämning på Gla’musikfestivalen

/
  • Cowboyhatt, sheriffstjärna och mobilen i örat. Festivalgeneralen Leif Svedin är väl rustad för sitt uppdrag.
  • ”Här är lätt att träffa nya vänner. Varje år kommer jag hem till Norge med nya adresser på min julkortslista”, säger Petrine Kvandal.
  • I förtältet hos Willy och Elsa Wiklund från Krokom är stämningen hög. Spelmän i alla åldrar från både Sverige och Norge förenas i Andrew Walters glada Cirkuspolka. ”Musiken känner inga gränser. Varken landsgränser eller åldersgränser”, säger från vänster Bosse Eklund, Sven-Ivar Jonsson och Willy Wiklund.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Camping med utsikt – om än mot ganska gråa moln vid horisonten. Den tillfälliga campingen på fotbollsplanen är fullpackad. Det här är i stort sett den enda plana ytan  i den kuperade byn Hallen.
  • Hälsingegruppen ”Tre å nån” har intagit scenen i speltältet. De bjuder på tjo och tjim och en och annan inte alltför rumsren historia. ”Det är en suverän stämning här på Gla’musikfestivalen. Och en suverän ordning. Mat, dryck, städning, allt fungerar perfekt”, säger gruppens ledare Gunnar Forslin till LT efter avslutat framträdande.

Längtar du efter glad musik och glada människor? Då ska du åka till Gla’musikfestivalen i Hallen.

Annons

Från tältet vid Ifvarsgården – Hallens hembygdsgård – hörs dragspel och bas. Sprittande rytmer som får mungiporna att sträva uppåt och fötterna att vilja dansa.

Det är Gla’musikfestival i Hallen för åttonde året i rad. Festivalen började i onsdags och avslutas i kväll.Gla’musikalliansen och Hallens Sportklubb arrangerar.

– Festivalen står för en tredjedel av sportklubbens inkomster, säger festivalgeneralen Leif Svedin som berättar att hela bygden är engagerad:

– Vi var 80 personer som hjälptes åt att bygga upp allt kring campingen och festivalområdet förra helgen. Sen ska allt rivas igen och det ska gå fort. På söndag klockan åtta ska allt vara borta.

Omkring 200 husvagnar och husbilar – mer än hälften från Norge – står parkerade på den tillfälliga campingen på och omkring Hallens SK:s fotbollsplan.

– Fler får vi inte in. Det är helt enkelt för kuperat här i byn, säger Leif. Samtidigt tror han att det är ganska bra att campingen inte kan växa ytterligare. Det får inte bli för stort. Då tappar man i trivsel:

– Lagom är bäst.

Och de flesta besökare som vi träffar håller med. Det är den mysiga, familjära stämningen som gör att man återvänder till den här festivalen år efter år. Som Petrine Kvandal från Mosjöen i Norge, som har varit på Gla’musikfestivalen varje år sedan 1983.

– Vi kan inte leva utan det här, jag och gubben, säger hon.

Mer läsning

Annons