Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög mysfaktor när kårlivet tar fart

/
  • Skidåkningen kommer i första hand för Gustav Flödin, David Nordlund och Tommy Nordin.Foto: Henrik FlygareFoto: Henrik Flygare
  • Louise Holmgren, Therese Jarheim och Linnéa Ottosson pluggar socionomutbildningen och är alltid på plats när det vankas soppa på torsdagar.
  • Mattias Grängzell är ordförande i både kåren och Kult. Han tycker att Östersunds studentliv bara blir bättre och bättre.
  • I går jobbade Peter Böhlmark och Daniel Halvarsson i garderoben. De tycker inte att Östersund kan ha mer än ett studentställe. Då skulle inte studenterna räcka till.Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare

En vanlig torsdagskväll. Östersund ligger kall och öde, men på Campus är det varmt och gosigt. Kårlivet i Östersund har börjat blomstra.
– Det är jätteviktigt. Studenterna som lämnar tryggheten hemma ska ha ett skönt liv här, säger Mattias Grängzell.

Annons
Mysfaktorn är hög med levande ljus på varje bord. Doften av varm soppa sprider sig och ger löften om potatis och örtkryddor. Det är ska- och reggaetema på restaurang Oscars och musiken får hela lokalen att gunga skönt. General Knas i Svenska Akademien är på plats, liksom Åke Edholm, Östersunds egen reggae-dj Ace.
Redan vid sjutiden börjar folk droppa in. Daniel Halvarsson och Peter Böhlmark står i garderoben och hänger in jackor på löpande band.
– Det är redan 150 personer här och det är jättekul. Jag brukar alltid vara här även fast jag inte jobbar, säger Daniel.
Studentkåren och kårens kulturutskott Kult har sedan en tid tillbaka börjat jobba mer aktivt för att Östersund ska vara en levande studentstad. Varje torsdag är det, som i kväll, soppkväll med ett särskilt tema på Campus.
Man samarbetar också med Studentyra och anordnar krogkvällar, så kallad nation, en gång i månaden. Det tillsammans med tre stora sittningar per år skapar en schysst partymix.
Mattias Grängzell, ordförande i både studentkåren och Kult, säger att kårlivet i Östersund bara blir bättre och bättre. Att de hela tiden försöker tiden bredda sig för att se vad studenterna vill ha.
– Men om man jämför med utpräglade studentstäder som Uppsala, Umeå och Lund ligger vi naturligtvis efter. Vi är till exempel några som försöker dra igång overallkulturen, säger han.
Mattias tror att många uppskattar pubkänslan som råder på Campus. Tempot är lugnt, utan något stökigt dansgolv. Soppkvällarna lockar ungefär tio procent av stadens studenter.
– Vi satsar mycket på musik helt enkelt eftersom de flesta människor gillar musik. Det är svårare att veta vad man ska göra för att locka ut en småbarnsförälder en torsdagskväll, säger Mattias.
Fortfarande är det alltså många som hellre stannar hemma på sofflocket. Men bättre har det blivit som sagt. Mycket bättre. För några år sedan såg kårlivet ganska dystert ut i Östersund, både på arrangörs- och studentfronten. Som sällskapssjuk student fick man vara tacksam om det hände något. Som arrangör fick man vara glad om man lockade ut 60 studenter på en kårkväll.
I dag kommer det sällan färre än 200 personer. Och det är inte bara studenterna som hittar hit. Man kan säga att det är två sorters gäng som huserar på Oscars: Soppgänget och festgänget.
– Soppgänget kommer för att äta billigt och snacka skit efter att ha pluggat en hel dag. Sen kommer festgänget som vill ladda för att gå vidare ner på stan. Men vi har märkt att folk stannar kvar längre och längre, säger Mattias.
Gustav Flödin, David Nordlund och Tommy Nordin sitter i det dämpade ljuset och smuttar på varsin öl. De är ofta på plats på torsdagskvällarna och tycker att det är skön stämning mellan studenterna i Östersund. Men de hade knappast valt orten om de bara hade varit ute efter fest och röj.
– Jag tror de flesta flyttar hit för friluftslivets skull. I övrigt går det inte att jämföra med de större studentstäderna, säger David.
Louise Holmgren, Therese Jarheim och Linnéa Ottosson vid bordet bredvid är inne på samma linje. Det är mest skid- och snowboardåkningen som lockar. Allt annat ser de som en ren bonus.
– Jag tycker att nöjeslivet är till

Mer läsning

Annons