Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög mysfaktor inför nystarten

En affär med lokalproducerad musik, lunchpilates och syjunta. Café Tingshusets nya ägare smider planer inför den närmaste framtiden. I dag öppnar kaféet som varit stängt hela sommaren.

Annons

Framtiden för kaféet har varit oviss, men nu luktar det åter nybryggt kaffe i lokalerna som också har fått en rejäl uppfräschning.

Bakom förvandlingen finns ett kollektiv med östersundarna Tone Morseth, Joakim Sandström, Mirjam Halén och Joel Ygberg. Tillsammans driver de ett socialt företag vars främsta syfte är att skapa arbetstillfällen för personer som stått utanför arbetsmarknaden under lång tid.

– Vi har inlett en dialog med kommunen som kan sälja arbetsträningsplatser där vi förpliktar oss att stå för handledningen. Det blir en möjlighet för till exempel ungdomar, invandrare och personer med fysiska funktionshinder att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Tone.

Visionen är att få människor att skapa sitt eget arbete och därigenom starta fler företag i huset men de börjar med kaféverksamheten där det blir en del förändringar. I köket satsar man på ekologisk och lokalproducerad mat och rättvisemärkt kaffe.

I ett av rummen blir det en liten butik där man kan köpa saker som produceras i huset, som musik, tyg, böcker. Trapphuset möbleras för gäster som vill sitta mer avskilt. Det ska också gå att göra kaféets lokaler större genom att öppna dörren till ateljén som ligger i direkt anslutning till fiket. Överhuvudtaget vill man samverka mer med de föreningar som finns i huset.

– Man kan tänka sig syjunta, poetry slam, musikunderhållning, olika föreläsningar eller lunchpilates. Det finns så mycket utrymme i huset, säger Tone.

Det märks tydligt att man satsar rejält på hög mysfaktor med bänkar fullproppade med stora kuddar i varma, mustiga färger. Stammisarna blir säkert glada över att en del av väggarna har fått tillbaka den röda färg som de hade innan allt blev vitt. Många har saknat det röda rummet, förklarar Tone. Nu blev det inte riktigt helrött men de ska sätta upp stora draperier som man kan dra för det vita när det inte pågår någon konstutställning.

– Vi vill ta reda på den kundkrets som har varit här förut, men ser gärna att fler känner sig välkomna hit, de som har sina arbetsplatser nära kaféet ska kunna boka ett rum här för lunch- och fikamöten, säger Tone, och tillägger att de vill fortsätta ha nattöppet för ungdomar på helgerna, men att de ännu inte har hittat någon lösning för hur det skulle kunna ordnas.