Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög fart – liten nytta

Nu måste vi som skall lägga våra röster i september ta oss en riktig funderare över vad den samlade regeringen hade för avsikt med utspelet om höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg/Malmö!

Var det bara ett sätt att försöka återta initiativet inför valet? I så fall var det en dignitet på valfläsk som aldrig tidigare skådats!

Att lova bort 140 miljarder kronor av våra surt inarbetade skattekronor, i ett projekt som man inte har varken tidsmässig överblick eller ett fullödigt underlag till, är bara möjligt inför ett val! Man behöver sannolikt aldrig ta det fulla ansvaret, varken för genomförande eller budget. Se som skräckexempel Hallandstunneln!

Och vad säger alla ni som har synpunkter på vindkraftverk, när en hög och dominerande betongkonstruktion löper spikrakt mellan landets huvudorter? Vacker horisont? Vad säger alla landsbygdsbor som äger mark, genombruten av, inte bara själva den enorma betongkonstruktionen, utan även vägar för byggande och underhåll?

Höjden omöjliggör dessutom alla former av ljuddämpning, vilket betyder en omfattande bullermatta. Trots skarvfri räls, kan vi där jag bor, höra tåget 4 km bort vid vissa vindförhållanden - med berg emellan!

Ni som bor på landsbygden utefter sträckan – hur många stopp kommer ni att ha nytta av?

Hur mycket energi förbrukas för att framställa all betong och stål för genomförandet? Hur bedömer man alla transporter under byggnadstiden, ur ett miljöperspektiv?

Och hur mycket blir över till den helt nödvändiga uppgraderingen av befintliga järnvägar?

Projektet har en sådan dignitet – ekonomiskt och miljömässigt – att jag anser en folkomröstning befogad om alliansen framhärdar! Vi har inte ens tillräckligt med tekniker och resurser för genomförandet!

Och hur skall vi se på Centerns medverkan till detta? Ska alla vara med och betala, men vad är landsbygdens nytta?

Låt förnuftet råda och tänk noga igenom din röst!

Owe Nordling, Högboda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel