Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeyns ligasystem kan göras om

SHL vill göra om ligasystemet och bland annat skrota kvalserien och ge wild cards till allsvenska klubbar med störst lönsamhet.

Förslaget sågas av hockeyförbundet.

– Vår uppfattning är att det är sportsliga kriterier som avgör på vilken serienivå man spelar på, säger förbundsordföranden Christer Englund.

Englund säger till TT att det vore otänkbart att godkänna ett förslag om att ge wild cards till lag om inte årsmötet fattar ett annat beslut.

Expressen har tagit del av dokument som visar att hockeyligan för diskussioner med ishockeyförbundet om att skrota kvalserien, låta de allsvenska klubbar med störst lönsamhet få gratisplatser till SHL och betala ut en fallskärm till lag som åker ur den högsta serien.

– Det finns delar av det där som vi har diskuterat med Svenska Ishockeyförbundet, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till Expressen.

SHL har tagit fram en lång lista med förslag som de presenterat för förbundet och parterna ska ha ytterligare möten.

Förändringar behövs

Englund och förbundsstyrelsen anser att frågan om svensk elithockeys framtid är större än att bara se till de tolv SHL-lagen.

– Vi har ju fortfarande en allsvenska som enligt vår syn är en elitverksamhet.

Han anser dock att förändringar behövs inom svensk elitishockey.

– Det är ständigt en fråga om utveckling. Hur man sen ska komma till vad som båda parter anser är en lämplig väg, det får de fortsatta förhandlingarna visa.

Englund vill inte prata om vilka frågeställningar och idéer som kommit fram i förhandlingarna med SHL, och han vet inte när förhandlingarna kan vara klara.

– Ska det göras strategiska förändringar från det grunddokument som finns sedan 2004, då krävs det årsmötesbeslut.

Smart seriesystem

Att göra det svårare för allsvenska lag att ta sig upp i högsta hockeyligan, som SHL föreslår, får kritik från hockeyallsvenskan. Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan, säger till aftonbladet.se att om kvalserien avskaffas får det effekter på grundserien i allsvenskan.

– Vårt seriesystem är det smartaste som finns inom svensk idrott, de tre strecken gör att intresset för hockeyallsvenskan hålls vid liv hela säsongen. Tar man bort den möjligheten och bara ett lag får kvala tappar man dynamiken för hela serieupplägget.

– Jag har egentligen bara en enda kommentar till detta, något sådant här kommer inte att genomföras till nästa säsong.