Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HMAB tappar när nytt kraftvärmeverk byggs

Planerna att bygga ett nytt kraftvärmeverk i Uppsala kommer allt närmare ett beslut. Det skulle innebära att HMAB i Sveg tappar sin största kund.

Vattenfalls kraftvärmeverk i Boländerna, Uppsala, är snart 40 år gammalt och behöver bytas ut. Verket används som komplement till sopförbränningen och eldas med torv som klassas som ett icke förnyelsebart bränsle. Det är dit HMAB i Sveg under åren har levererat större delen av sin produktion.

Vattenfall har utrett ett nybygge som ska baseras på biobränslen. Det beräknas kosta mellan två och tre miljarder kronor.

– Detta är ett mycket viktigt projekt för både Vattenfall och Uppsala. Faktum är att vi aldrig har byggt ett så stort kraftvärmeverk i Sverige någonsin, säger Jörgen Espeling, som är chef för Vattenfalls värmeverksamhet i Sverige, till Dagens Industri.

Ersättningen av det gamla kraftvärmeverket i Uppsala beräknas sänka koldioxidutsläppen med hälften.

– Detta är ett mycket viktigt projekt för både Vattenfall och Uppsala. Faktum är att vi aldrig har byggt ett så stort kraftvärmeverk i Sverige någonsin, säger Jörgen Espeling, till DI.

I dag levererar HMAB, Härjedalens miljöbränsle AB, en tredjedel av årsproduktionen till Uppsala.

– Planerna har varit kända sedan ett par år tillbaka, säger Seppo Tupeli , VD vid HMAB.

– Naturligtvis är det en betydande kund för oss, men vi har fler ben att stå på då vi allt mer styr över produktionen till pellets och träbriketter.

Leveranserna lär fortsätta några år till Uppsala då man ännu inte tagit det slutgiltiga beslutet att det nya kraftvärmeverket ska byggas.

Vattenfall hoppas att det kan stå klart 2018 eller senast 2020.