Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjortron – ett nyttigt festbär

Hjortron – myrens guld – används framför allt till sylt. Men de gyllene bären kan även bjudas till mat och trivs utmärkt tillsammans med ost och äkta vanilj.

Hjortron kallas bär men är egentligen en grupp av stenfrukter. De växer på ogästvänliga myrar, helst i norr, och de som står ut med sankmark och mygg kan göra sig en hacka på att plocka och sälja dem. Men myrmarkens guld är ett nyckfullt bär. Ena året växer de i drivor för att lysa med sin frånvaro nästa. Det beror på att de blommar tidigt och är känsliga för kyliga frostnätter.

Hjortron är vitaminrika, framför allt på C-vitamin men de innehåller även A-, E- och K-vitaminer samt en rad nyttiga mineralämnen.

De flesta hjortron som plockas blir sylt. För att sylten ska bli god får man inte snåla med socker. Till ett kilo bär går det åtminstone åt 600 gram socker, men vill man ha riktigt söt sylt, exempelvis till desserter, kan man öka mängden socker till närmare 800 gram.

Kombinationen hjortron och ost är välkänd. På 1970-talet var panerad och friterad camembert med persilja och varm hjortronsylt superinne. Åtminstone bland kroggäster. I köket ansågs rätten vara en plåga eftersom paneringen släppte vid friteringen och oljan fick bytas flera gånger under samma arbetspass. Här gör vi en variant på samma tema, friterade ostbollar som serveras med honungssötad hjortronsylt och blandade salladsblad. Gott som inledning, eller som mellanrätt, om man tänker slå på stort.

Crepes med hjortron och riven Västerbottenost är en annan variant på samma tema. Kombinationen kan tyckas märklig, men den funkar både som förrätt och lätträtt, typ överraskande vickningsmat och är riktigt god.

Hjortronbakelser och hjortronparfait är två goda desserter. Parfaiten har fördelen att den inte bara kan utan måste förberedas för att hinna frysa innan servering.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se