Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjelm och Saltin: Kulturhus skall vi bygga när vi har råd och då skall det skall göras bra

Förverkligandet av ett kulturhus kan inte ske under de allra närmaste åren. De stora investeringar som redan är beslutade i kommunen medför att utrymme för närvarande inte finns för fler stora ekonomiska åtaganden. Att vi får vänta några år har ändå det goda med sig, att vi har tid att granska behoven, se möjligheter till olika lösningar att utvärdera för att sedan åstadkomma något riktigt bra.

Granskningen av de lokaler vi i dag har för musik och sång bekräftar att vi inte har någon lokal som uppfyller de krav som kan ställas. Behovet av en konsertlokal som har akustiska och andra kvalitéer för orkestermusik, solo- och körsång är än en gång tydligt uttalat. Förvisso finns andra kulturyttringar än musik som har behov av arenor, men grundstommen i ett framtida kulturhus måste bestå av en konsertlokal. Vilka övriga former av kultur som kan och bör knytas till konserthuset får den förstudie som avses genomföras ge svar på. Förstudien skall naturligtvis också ge svar på en mängd andra frågor som dimensionering, placering, yttre miljö mm.

Utformningen och placeringen kan förväntas bli föremål för mycken diskussion. Vår syn på dessa frågor är, att den yttre utformningen inte behöver vara spektakulär. Konserthuset skall inte vara ett landmärke, utan i stället en oas för våra sinnens njutning. Det innebär också att detta kommande kulturhus skall inramas av en yttre miljö som upplevs som en del i kulturen. En yttre miljö som präglas av lugn och skönhet . En parkmiljö känns rätt i sammanhanget. Och varför inte med inslag av vatten som sommartid kan innehålla fontänarrangemang med musik till. En fin upplevelse för såväl gamla som unga. Vintertid kan den då frysta ytan användas för skridskoåkning till musik.

Fler idéer kommer säkert att växa fram och välkomnas utgående från att skapa en oas för våra sinnen.

Gunnar Hjelm (M) vice ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden i Östersund

Maj-Britt Saltin (M) ledamot av Kultur- och Fritidsnämnden i Östersund