Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtstartare kan rädda livet på 100 länsbor

De allra flesta som drabbas av hjärtstopp överlever inte!

Varje år drabbas cirka 15000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, varav 10000 utanför sjukhus. I hälften av fallen drabbar det människor utan tidigare symtom.

Knappt åtta procent överlever, helt enkelt därför att hjälpen inte når fram i tid.

Med andra ord dör mer än 25 personer varje dag, året runt i vårt land – en del av dem helt i onödan.

Det som behövs för att rädda många är att flera lär sig grundläggande hjärt- och lungräddning och att vi skaffar flera defibrillatorer/hjärtstartare. Det är en liten självinstruerande enkel batteridriven apparat som i många fall kan återstarta ett hjärta som stannat.

I Stockholm har man startat ett unikt projekt som använder det faktum att de flesta av oss bär omkring på en mobiltelefon och då vet mobilväxlarna hela tiden var vi finns.

Om man använder den informationen tillsammans med en databas där människor medgivit att SOS alarm kan använda personens position och via sms skicka ut ett larm till de som befinner sig nära ett akutlarm om hjärtstopp har det visat sig att det i vissa fall kan vara en civilperson som hinner fram före ambulansen.

Om det är så i vår tätbefolkade huvudstad där det finns ambulanser utspridda i nästan varje stadsdel, vad skulle då inte det kunna innebära i vårt glesa län där det numera ofta är långt till närmaste ambulansstation.

Detta vore väl ett projekt för vårt vidsträckta län.

Jag utmanar vårt landsting som ansvarar för sjukvården att snabbt ta initiativ i frågan.

Det är över 100 liv i vårt län som kan räddas varje år!

Tillsammans med det fina initiativet en del Ica-handlare, taxiägare och andra företagare tagit som utrustat sina butiker/bilar och i vissa fall ortens brandbil med hjärtstartare skulle detta rädda många liv! Företagen har även utbildat sin personal i hjärt- lungräddning, något som jag uppmanar flera företag/myndigheter att ta efter. En hjärtstartare är helt självinstruerande och kostar i dag ca 10000 kronor – en rimlig investering för många företag och organisationer.

Kunde vi få apparaterna väl spridda i länet och utbilda många innevånare i hjärt- och lungräddning skulle det definitivt rädda många liv!

Jag utmanar länets arbetsgivare att utbilda sin personal och där det är möjligt att de även skaffar en hjärtstartare.

Själv kommer jag att ta initiativ till att Jämtlands Räddningsförbunds stationer/brandbilar kommer att utrustas med hjärtstartare .

Pär Jönsson (M)

Räddningstjänsten Jämtland direktionsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel