Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtsjuk kvinna lurades på över halv miljon

Rättegången i Östersunds tingsrätt mot den misstänkte 37-åringen och
hans mamma fortsätter – med referenser till både Harry Potter och privatdetektiver.
– Jag trodde inte det finns sådana människor som 37-åringen och hans mamma. Man tror att de bara finns i böcker. Men nu ser jag dem sitta rakt framför mig" sade ett av brottsoffren.

Under måndagen var det förhör i Östersunds tingsrätt med några av alla som uppger att man blivit lurade av 37-åringen och hans 77-åriga mamma.

På förmiddagen var det ett par i 70-årsåldern från en liten by som berättade hur de först köpt en hund av mamman. Några år senare ringde mamman och ville ha ekonomiskt stöd.

– Hon berättade snyfthistorier om 37-åringen. Om att han skulle ta livet av sig. Hon ringde upp och frågade om jag kunde hjälpa till och sa "Du såg så snäll ut", sade kvinnan i paret. Paret betalade ut sammanlagt 589 000 kronor till 37-åringen och hans mamma.

Kvinnan blev svårt sjuk i hjärtinfarkt. Trots det fortsatte framför allt mamman åt 37-åringen att ringa och be om mer pengar.

– Jag fick sluta med min hjärtmedicin (för att kunna fortsätta låna ut pengar), sade kvinnan.

En manlig släkting blev också indragen och lånade ut långt över 100 000 kronor.

Pengar som han gett upp förhoppningen om att få tillbaka berättade han under rättegången.

– Det vi kan hoppas på är att de två får ett långt fängelsestraff. Det är den upprättelse som vi kan hoppas på. För pengarna kommer vi aldrig att få tillbaka, sade han.

Både 37-åringen och hans mamma fortsätter att neka. Deras förklaring är att 37-åringen är inblandad i en rättegång i England. Lite oklart vad den rättegången gäller. Under måndagen var budet att 37-åringen jobbat på en bank och där upptäckt en bedrägerihärva(!) mot bankens kunder. 37-åringen behövde efter det pengar för att processa i England mot banken. Bland annat till privatdetektiver.

Länstidningen passade på att fråga 37-åringens försvarare Jan-Åke Nyström om rättegången i England.

Hur påverkar den här rättegången din klients process i England?

– Det har jag inga kommentarer till, sade Nyström.

37-åringen vidhåller också att han har en bok på gång som han skulle få förskott till och därmed kunna betala tillbaka pengar.

En bok som uppges vara i "Harry Potter"-stil.

– De (bokpengarna) skulle först komma från Dubai men sedan blev det via Ukraina, sade han.

– Jaså du säger det, sade åklagare Eva-Lena Rimér skeptiskt.

Enligt 37-åringen hade även han lidit svårt av "situationen" och även varit sjuklig.

"Det är tråkigt att det blivit så här. Men jag har en ganska stark tro på att kunna reda ut det här (...) Sedan så har jag haft problem med blodtrycket. Och att jag har problem med njuren det stämmer faktiskt", sade 37-åringen.

Även hans mamma hävdar att det snart kan komma pengar så att 37-åringen kan betala tillbaka sina skulder.

– Det kommer väl inga pengar innan det här med skadestånden i England är klart (...) Om du fattar vilket helvete vi haft. För att alla ska få tillbaka sina pengar. Jag trodde ju ändå att det gått så långt med domen och alltihopa. Men det hade ju inte det", sade mamman.

På tisdag fortsätter rättegången med fler personer som misstänks ha blivit bedragna på stora belopp. Totalt handlar det om 35 personer och nio miljoner kronor.

Läs live-rapporteringen från rättegången här.