Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtlung Jämtland

På Världs-KOL-dagen den 20 nov inbjöds allmänheten av Länsföreningen Jämtland-Härjedalen Hjärtlung i samarbete med ABF till en träff om Dina lungor på OSD, Östersund.

Kvällen började med att föreningens ordförande Karl-Erik Hermansson hälsade alla välkommen och presenterade kvällens program.

Ordförande passade på att presentera hur Hjärtlungs organisation ser ut från riksplanet, länsplanet och ner till Lokalplanet. Han berättade vidare att vid årets kongress beslutades om ett nytt tilltalsnamn för förbundet och samtidigt presenterades en ny logotyp vilket innebär att föreningarna nu på alla plan heter Hjärtlung och att Hjärt- och lungsjukas inte förekommer i officiella sammanhang.

Ordförande avslutade sin del i programmet med att med några ord nämna Länsföreningens minnesgåva och i Härjedalen Axel Skogerfonden. Han påtalade att en gåva till dessa fonder stödjer eftervård av patienter som drabbats av hjärt- lungsjukdomar genom aktiviteter bedrivna av lokalföreningarna. Länsföreningen och föreningen Härjedalen kan också stödja utbildning och forskning inom Jämtland-Härjedalen av de gåvor som skänks till fonderna.

Första föredragshållare för kvällen var Anna Svensson, konsult, som presenterade Lungregistret och som under den presentationen fick många frågor från intresserade åhörare om framförallt KOL men även andra lungsjukdomar.

Lungregistret som också benämns som RiksKOL är ett nationellt kvalitetsregister för sjukdomen KOL som funnits sedan mars 2009. Syftet är en bättre och mer jämlik KOL-vård över landet. 2010 gick RiksKOL ihop med det Nationella astmaregistret (NAR) till paraplyregistret Luftvägsregistret. Registret ska ge en möjlighet till ett systematiskt förbättringsarbete av KOL-vården och (också) en möjlighet till ett mer strukturerat arbetssätt, likt en checklista vilket ger garantier till att vården efterfrågar rätt saker vid varje patientkontakt. RiksKOL ger en möjlighet att försäkra KOL-patienter om ett så bra medicinskt omhändertagande som möjligt.

Kvällen avslutades med att Kirsten Ravn Jörgensen utförde spirometriprov på intresserade åhörare som kände sig manade att få sin lungkapacitet mätt.

Före programmets början och under fikat underhöll The Blues Embroyeders bestående av Johnny Wiktorsson och Stefan Swén förstärkta med Länsföreningens studieombud Lennart Borgebo.

Samtliga deltagare tackades med blommor.

K-E Hermansson