Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtligt, men svår kostym att fylla

Att recensera en hyllningskonsert till Kjell Höglunds sånger är kanske redan från början en omöjlighet. Inte bara för att Kjell själv inte är närvarande, hans vänner och medmusikanter Kettil Medelius och Johan Johansson står för musik och sång, utan främst för att hans kostym är omöjlig att fylla.

För kvällens musiker gäller det att hålla sig på rätt sida gränsen, utan att det blir till parodi, och det är en säregen konst när det gäller att återge Höglund men de lyckas mestadels. Getsemane inleder konserten, inför en förväntansfull publik. Påföljande "När Kjell blivit gammal" är profetiskt tidlöst och man kan bara förundras över vilket geni Höglund ändå är. En sorglig känsla infinner sig över att han inte är där i egen hög person, då han nu lever som pensionär i Västerås.

Men kanske är det viktigaste, även för den hyllade konstnären själv, att musiken och texterna skall fortsätta läsas och budskapet föras vidare och då är kvällen helt rätt ute. Kjells vänner lyckas förmedla en hjärtlig bild av sin vän, Kjell Höglund, kanske den främsta konstnären från Jämtland.

Konsertens mellansnack är stundtals dråpliga, men alltid med humor och kärlek, och de förgyller kvällen ytterligare. Skivförsäljningen, som tar fart i pausen, är enligt Johan Johansson utifrån den sista upplagan som finns och det gör att man känner uppror. Nej, det får inte vara slut här!

Musikaliskt är återgivningen under konserten välspelad även om den objektiva stämman som Kjell Höglund vanligtvis förmedlar är svår att fånga. Jag tappar känslan lite under "Shangri-La" men "Man vänjer sig" blir till den dråpliga hyllning till existensen som den är. Kvällen avslutas med "Genesarets sjö" och det hela blir vackert och snudd på nostalgiskt, och när det blir magiskt smittar det av sig i hela lokalen. Det är många inbitna fans, men säkert också nyfunna lyssnare, i publiken och det är bara att tacka och buga för att man fått njuta av en hyllning till en man och hans stora konstnärskap.