Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärt- och lungsjuka

Hjärt- och lungsjukas föreningar i Strömsund och Östersund bjöd in allmänhet och medlemmar till information om hjärtsjukvården i länet.

I Folket hus, Strömsund, berättade Pernilla Johansson, leg. sjuksköterska och Pia Linnatie, hjärtsköterska på Östersunds sjukhus, om det fantastiska hjärtat. De berättade om vänster och höger förmak, retledningssystemet, hur man läser ett EKG, om långsam hjärtrytm och snabb hjärtrytm och vilka behandlingsmetoder som finns i dag för att återställa hjärtat till mera normal rytm. De berättade om Socialstyrelsens riktlinjer som anpassats för att flera personer kan få lCD och flera kommer att göra ablationer (bränna bort extra ledningsbanor I hjärtat).

I Jämtland finns i dag 54 ICD-plantat där den yngste är 12 år och den äldste 83 år. Efter en fikapaus fick deltagarna lyssna till P.O Wikström som sjöng några kända låtar till eget komp.

På Länsbiblioteket i Östersund fanns Angelo Modica, ansvarig läkare och Pernilla Johansson leg. sjuksköterska från Hjärtenheten, Östersunds sjukhus. Pernilla berättade även här om det fantastiska hjärtat och Angelo Modica redovisade intressant statistik. Trots att Östersunds sjukhus har en effektiv hjärtsjukvård rankas man i botten av Hjärt- och lungfonden. Detta beror på att de ”stora” sjukhusen diskriminerar äldre och multisjuka med akut hjärtinfarkt från vård på en hjärtenhet medan Östersunds sjukhus räknar in samtliga vårdtagare med hjärtsjukdom.

I Östersund underhäll föreningens egen sångkör ”Hjärtans Fröjd”.