Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärnskakning och frakturer efter våldsam batalj mellan gymnasieföreningar

En fotbollsmatch mellan två rivaliserande gymnasieföreningar urartade och blev så våldsam att flera av spelarna fick uppsöka akut sjukvård för sina skador.

Varje höst ordnas en fotbollsmatch mellan de båda gymnasieföreningarna GF Alces Alces och KGF Bacchibröder i Östersund. Matcherna kan vara rätt så tuffa men i år präglades arrangemanget av våld och gick helt över styr. Flera av spelarna skadades så allvarligt att de fick uppsöka sjukvård för att få akut hjälp.

Matchen spelades på campus i Östersund i fredags. En av spelarna fick ett så kraftigt slag mot huvudet att han förlorade medvetandet och drabbades av en hjärnskakning. En annan spelare bröt handleden, ytterligare en fick frakturer på käken och okbenet i ansiktet. Revbensfrakturer som sårskador fanns också med på skadelistan.

– Jag var med som spelare och försökte lugna ner stämningen, berättar Hugo Hultin som är ordförande i Alces Alces.

Själv klarade han sig från matchen utan skador men vill passa på att ta avstånd från de våldsamma händelserna.

– Självfallet är det olyckligt det som hänt. Vi vill ju inte att någon ska bli skadad, säger han men kan inte förklara varför just den här matchen blev så våldsam.

– Tanken från början är ju att det här ska vara en fotbollsmatch mellan Alces Alces och Bacchibröder. Sedan har det blivit en viss rivalitet mellan föreningarna och då har det automatiskt blivit tuffare på matcherna, säger Hugo Hultin.

Han säger att gymnasieföreningen Alces Alces medlemmar ska diskutera matchen och se om arrangemanget kan ändras till ett annat år.

Mikael Cederberg är förbundschef för Jämtlands gymnasium och tar starkt avstånd från händelsen. Han berättar att gymnasieförbundet och de tio gymnasieföreningarna har tillsammans ingått ett avtal där föreningarna bland annat förbinder sig att verka enligt skolans värdegrund. Mikael Cederberg vill inte föregå ett möte med företrädarna för föreningarna men anser att arrangemanget går emot avtalets anda.

– Jag anser att den här fotbollsmatchen måste ha urartat och att den faller långt bortom vad som ligger inom skolans värdegrund, säger han.