Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjältar inte alltid super

Zlatan och Zetterberg, givetvis. Men vi vill inte bara vara superstjärnor när vi spelar spel. Vi kan vara superhjältar också.

Annons

Det finns massor av superhjältespel i spelhistorien men förvånansvärt få som blivit klassiker eller räknas som milstolpar.

I alla fall kan inte jag komma på något på rak arm (men jag är inte spelhistoriker, tänk på det innan ni mailbombar mig).

Konstigt egentligen.

Superhjältar är ju som gjorda för spel. Som regel har de superkrafter eller övernaturliga egenskaper och det är mycket enklare för spelutvecklare att göra någonting av det än det är för filmmakare.

Ändå är nästan alltid filmer med superhjältar bättre än motsvarande spel.

Ja ja, jag vet, det här drar iväg, det kan bli en diskussion om licensspel och då öppnar sig avgrunder av tillintetgjorda möjligheter och pliktskyldigt ihopslängda spel som ska ut när en film (och leksakerna och kanske till och med en klädkollektion) ska lanseras.

Det är en annan krönika.

”The bottom line” här: spel med superhjältar är sällan så bra som de borde vara.

Ett lysande undantag verkar nya Batman-spelet vara (läs recension härintill). Det är inte riktigt ett licensspel, det ska inte pusha för en film, det är skapat ur en egen vision.

Tror jag måste skaffa det.

Tills vidare får jag drömma om det som jag drömmer om till exempel FIFA10, vilket jag gör av flera skäl. Ett, som inte är kopplat till hur bra (eller dåliga) nyheterna i spelet, är Zlatans övergång till Barcelona.

I prestigefyllda ligan FFHB (FIFA För Halv Bra) som avgörs på FIFA 09 är Zlatan kvar i Inter (Hanz lag, grrr). Inter leder dessutom serien medan Barcelona (mitt lag) sladdar i tabellen. Trots hemmavinst mot Inter (vi lyckades ta bort Zlatan, tack för det Puyol!).

Att göra det där bytet Etoó Ibrahimovich i 09 borde gå men jag tror inte att Hanz är särskilt pigg på det…

Till sist: Dragonball evolution, ny på dvd, är en film med licensspelets egenskaper, det vill säga: det suger. Dragonball-pelen är bra (i alla fall populära) men filmen så amerikaniserad att det gör ont.

Filmen komprimerar på 86 minuter handlingen i femton böcker.

Say no more…

GSpel med superhjältar är sällan så bra som de borde vara. Ett lysande undantag verkar nya Batman-spelet vara, skapat ur en egen vision.

Mer läsning

Annons