Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälporganisationerna står beredda i Uppsala

I Uppsala, där skandalen kring de bangladeshiska bärplockarna i Bräcke ännu inte är så välkänd, ställs nu de lokala kyrkoförsamlingarna, Röda Korset, stadsmissionen och kommunen inför problem.

Trycket på boendeinrättningar är så här års mycket stort i studentstaden Uppsala och man kan räkna med att de flesta av de inalles 281 plockare som lockats till Sverige av samvetslösa bemanningsföretagare kommer att samlas i Uppsala tidigare än planerat.

Hopp om hjälp står nu bland annat till den bangladeshiska föreningen i Uppsala där man hoppas att det skall finnas folk som kan bistå de nödställda plockarna från Bräcke.

Röda Korset i Uppland med den så kallade Arlandagruppen är engagerade i fallet.

Uppsalas kommundirektör Kenneth Holmstedt har av Bräckes kommundirektör Bengt Flykt fått en genomgång av ärendet och Uppsala kommuns sociala funktion står beredd att gripa in om så skulle behövas.

– Vi får verkligen hoppas att det här inte händer igen, säger Röda Korsets/Kupornas regionkonsulent i södra Norrland, Ylva de Val-Olsson, Östersund.

– Numera väntar vi med skräck på varje höst när sånt här dyker upp.

Frivillig Röda Korspersonal besöker dagligen plockarna i Bräcke för att ge dem en smula medmänskligt stöd.

Enligt vad Bengt Flykt inhämtat från Bangladeshs ambassad i Stockholm skall ambassaden, enligt uppgift tillsammans med bärplockarnas arbetsgivare Bangladesh Workforce, svara för ombokningsavgifterna för biljetterna, enligt uppgift 50 dollar per styck.

Plockarna hade biljetter för hemfärd i mitten av oktober.

– Det bistånd som vi nu lämnat bärplockarna är inget som vi varken planerat eller budgeterat, men vi har en lagstadgad skyldighet att ansvara för folk som uppehåller sig inom kommunens gränser, säger Flykt.

Enligt uppgift återstår just nu mellan 35 och 40 av de 130 bärplockare som vistats i Bräcke.