Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittades utmärglad - trots daglig hemtjänst

En person i Härjedalen hittades liggande i soffan i sitt hem - blek, förvirrad och oförmögen att resa sig upp. Personen uppgav sig inte ha ätit och knappt druckit på två veckors tid och fick transporteras i ambulans till sjukhus.

Detta inträffade trots att personen hade daglig tillsyn av hemtjänst. Det framgår av den utredning som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gjort av händelsen. IVO kräver nu att kommunen utreder händelsen ytterligare.

Ärendet uppdagades efter en orosanmälan till en av kommunens socialsekreterare. Samma dag görs ett hembesök hos den enskilde. Personen, då liggandes i en soffa, var oförmögen att resa sig upp, blek och förvirrad men var stundvis klar och svarade på tilltal och enligt personalen i stort behov av läkarvård. Den enskilde uppgav sig legat i detta tillstånd i två veckors tid och inte ätit utan endast fått i sig en mindre mängd vätska. Efter viss övertalning går personen med på att ambulans ska beställas.

Ambulanspersonalen som kommer upplevs mycket kritiska och ställer frågor utifrån den enskildes situation och hur det kan ha "gått så långt". Föregående dag hade också en ambulans tillkallats till den enskilde utifrån dennes hälsotillstånd men den personen hade avböjt att bli skjutsad till hälsocentralen.

Personalen från upplevde det som en brist att ambulanspersonalen föregående dag inte hade anmält situationen. Från kommunens håll har man utrett ärendet men inte fullgott.

IVO anser att det i utredningen saknas klargörande av händelsen kopplande till den beskrivning av det allvarliga missförhållande som framkommer i anmälan. I utredningen saknas identifierade orsaker till det missförhållande som beskrivs i anmälan, att hemtjänstpersonal utfört daglig tillsyn hos brukaren och inte uppmärksammat att denne farit illa.