Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade sin bil på Blocket

Kvinnan upptäckte att någon fotograferade hennes bil. En vecka senare låg den ute till försäljning på Blocket.

En kvinna i Strömsund var ute på sin gård och skulle just låsa sin bil, då hon reagerade på att en förbipasserande bil körde så väldigt långsamt:

– Den smög förbi, och sedan såg jag hur den stannade en bit bort.

Hon såg också att en av männen i bilen tog fram en kamera, med teleobjektiv, och fotograferade hennes bil.

En vecka senare upptäckte hon att hennes bil fanns utlagd till försäljning på Blocket. Att ringa polisen tänkte hon inte på:

– Jag blev bara så paff.

Annonsen försvann efter en vecka och den utsatta kvinnan vet inte vad avsikten var:

– Förmodligen var det ett bedrägeri, där de skulle lura åt sig handpenning.

Vid sökning på nätet hittar man många liknande fall. Bedragare som lagt ut bilder på bilar och annat, tagit emot handpenning från godtrogna kunder, och sedan försvunnit.

Per Thelin, kommissarie vid Jämtlandspolisen, bekräftar att man får ta emot en del anmälningar om bedrägerier på Blocket:

– Det vanligaste är att man använt någon annans namn och telefonnummer och annonserat ut kameror och annat.

Vidare uppges ett kontonummer som kunden ska sätta in handpenning på. Kunden betalar in, men får ingenting, och ringer då det telefonnummer som fanns i annonsen. I andra ändan svarar en helt ovetande person.

Alla annonser kontrolleras innan de förs in på Blocket. Varje annons har en anmälningsknapp, som används då och då, enligt kundsäkerhetsansvarige Thomas Bäcker:

– Av varierande kvalitet, men ibland får vi meddelande från någon som känner igen annonsen och som tidigare inte fått de varor de beställt. Då plockar vi bort annonsen och agerar. Det finns inget sätt att vara anonym.

Ändå händer det att bedragare hittar vägar. Thomas Bäcker varnar alla för att betala in något i förväg:

– Det är som om du är ute i en mörk park där det finns ett plank. Någon säger bakom planket: "Kasta över 3 000 spänn, så kastar jag tillbaka en fin telefon".

Han säger att många affärer fortfarande sker genom att kunden åker till säljaren, tittar på varan och betalar kontant. I de fall då avstånden kräver man måste skicka pengar och varor uppmanar han alla att använda de säkra betalmetoder som Blocket erbjuder.

– Och rent allmänt ska man se upp med erbjudanden som är för bra för att vara sanna - ofta är det inte sant.

Thomas Bäcker har själv ett förflutet inom polisen och är därför förtrogen med hur bedrägeriärenden hanteras. Olika polisdistrikt har olika datasystem, vilket försämrar möjligheten att snabbt upptäcka likartade bedrägerier, när de skett inom olika distrikt, kanske av samma gärningsman.

För att konkretisera och avdramatisera hanteringen kring den tämligen nya brottsverksamheten, bedrägerier via internet, åker Thomas Bäcker ut till myndigheter och informerar, bland annat hos polismyndigheten:

– Det är inte svårare att utreda ett sådant brott än något annat. Jag ska förresten upp till Jämtlandspolisen nu i december.