Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade musskit för tre år sedan – nu åtgärdas bristerna

För tre år sedan hittades avföring från möss på Näs vattenverk. Nu ska bristerna åtgärdas.

I juli 2011 skrev Länstidningen om att Östersunds kommun hade gjort kontroller på sina vattenverk och hittat vissa brister. På Näs vattenverk var det långt ifrån rent runt reningsfiltren, bland annat hittades avföring från möss.

Nu har kommunen beslutat att vattenverket ska uppgraderas – snart tre år efter fynden.

– Jag kan inte svara på varför det inte har gjorts tidigare, jag har inte varit här så länge. Men det är ju en prioritering i vår investeringsbudget, så det har väl fått stå tillbaka för annat genom åren, säger Kolbjörn Rydén, VA-chef på Östersunds kommun.

Snart börjar projekteringen kring vad som behöver göras med Näs vattenverk. Långsiktigt är tanken att reningsprocessen ska bytas ut, nya membranfilter ska installeras och byggnanden ska renoveras.

– Förhoppningsvis ska det vara klart under det här året så att åtgärderna kan komma i gång under nästa år, säger Kolbjörn Rydén.

Ett problem med reningsprocessen på vattenverket är att vattnet emellanåt har för mycket färg när prover tas.

– Vi får inte bort det biologiska materialet riktigt. Det är inte så att vattnet är otjänligt, men vi är inte nöjda med det. Det blir anmärkning ibland när vi tar prover.

Men vattnet är drickbart?

– O ja, så är det.

Problemen med att skadedjur tar sig in i byggnaden finns kvar, men det ska försvinna när vattenverket byggs om.

– Vattnet påverkas inte, vi har en fungerande process. Men vi vill ha lokaler som håller skadedjuren borta, säger Kolbjörn Rydén.