Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade läckande borrhål i skogen

Ett läckage i marken efter en provborrning i Oviken har anmälts till länsstyrelsen.

Det var jägare som upptäckte en grå sörja och dålig lukt kring ett gammalt borrhål som ett av prospekteringsbolagen lämnat efter sig.

Företagen som gör sina provborrningar i Oviksbygden beläggs med kravet att städa undan efter sig så mycket som möjligt, vilket betyder att de måste kapa av och försluta de rör som blir kvar i marken när provborrningen är genomförd för att undvika läckage ur berggrunden.

Det blev inte ordentligt gjort vid en av Continental precious minerals borrningar i Åbbåsen där ett av borrhålen läckte och bildade en silverfärgad sörja på marken runt hålet, samt att gas bubblade upp ur borrhålet och en unken lukt spred sig i området.

– Det var jägare som uppmärksammade oss på det här efter att de först hade känt lukten och sedan hittat det här hålet, säger Irene Sandberg, som är en av de mer aktiva personerna i motståndsrörelsen mot uranbrytning i Oviken, när hon visade hålet under torsdagen.

Hon och Daniel Arvastsson, som även han arbetar mot de bolag som borrar i området, har lämnat in en anmälan till länsstyrelsen.

När länsstyrelsen kontaktade Continental precious minerals vidtog företaget direkt åtgärder.

– Jag har pratat med fältpersonerna på plats i dag (fredag) och är det där är åtgärdat nu, säger Michael Bromley Challenor som ansvarar för företagets projekt i Sverige.

Länsstyrelsen kan inte direkt, utan att ha genomfört analyser, säga vad det var som kom upp ur hålet.

– Även om de säger att det är åtgärdat så ska vi göra en inspektion, säger Martin Jakobsson på länsstyrelsens miljöenhet.

Enligt prospekteringsföretagens tillstånd ska hålen förslutas för att läckage ska kunna undvikas. 2008 utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande om att Continental precious minerals var tvunget att göra bättre förslutningar i borrhålen.

Att det har hänt tidigare kan det ha betydelse i sammanhanget?

– Nej, men de får kanske se över andra sätt att plugga igen hålen i så fall för att undvika de här läckagen, säger Martin Jakobsson.

För motståndsrörelsen mot uranprospektering är frågan om att få stopp på företagen hetare än på länge.

– Med tanke på miljöolyckan vid gruvan i Talvivaara i Finland känns det väldigt angeläget just nu, säger Irene Hedblom.