Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta husbilen som passar dig

/
  • Livsnjutaren med tjock plånbok trivs med den helintegrerade husbilen Hymer S 790.
  • Den halvintegrerade husbilen Kabe Travelmaster 700L är ett bra val för den som är ute efter bekvämlighet men inte är beredd att satsa på den dyraste helintegrerade modellen.
  • Ett par med ett, eller möjligen två, småbarn semestrar bekvämt  i vanmodellen Adria Maxivan.
  • Alkovmodellen Elnagh passar den större familjen som inte åker så långt och inte har bråttom.

En husbilssemester är perfekt för den som vill ha både frihet och bekvämlighet. Utbudet av bilar breddas hela tiden – men vilken sort ska man välja?

Annons

I dag finns allt från kompakta van-modeller som inte tar större plats på en p-ruta än en personbil, till riktiga landsvägskryssare som byggs på lastbilschassier.

Husbilen är drömmen för den frihetstörstande vagabondsjälen. Men det gäller att tänka efter noga innan man väljer bil – det finns flera sorter att välja mellan.

I princip alla husbilar erbjuder ett bekvämt och bekymmersfritt mobilt boende med kök, toalett, värme och sovutrymme. Skillnaden mellan modellerna ligger i storlek, komfort och antalet sovplatser.

Den minsta modellen kallas van och är i grunden en lätt distributionslastbil som inretts till husbil men har kvar sin kaross och sina dörrar. Detta gör den lätt att komma in och ut ur.

I de flesta vanmodeller finns köket vid skjutdörren på sidan vilket är smidigt när man sitter ute och äter. Modellen har ofta två-tre bäddar.

En av fördelarna med den här sortens husbil är att den är smidig i trafiken. Dessutom har den hög toppfart och bra krocksäkerhet eftersom hela bilen är stålklädd.

Den som planerar en bilsemester med familjen behöver antagligen många sovplatser och kan med fördel välja en alkovmodell. Då går det att få upp till sex sovplatser men inte lika många godkända sittplatser. Nackdelen är att den här varianten har högre bränsleförbrukning än de mindre modellerna eftersom den har högt luftmotstånd. Bilen har även sämre vägegenskaper på grund av sin höga tyngdpunkt.

Högst komfort får den som väljer en helintegrerad husbil som oftast har fyra sovplatser. Bilen är byggd i lättviktsmaterial, såsom aluminium och plast, på ett lastbilschassi.

Här är det gott om plats och man behöver sällan frysa – modellen är förhållandevis välisolerad. Nackdelen är att bilen ofta är stor och otymplig för den ovane föraren vilket kan göra att man drar sig för att åka till vissa resmål, exempelvis större städer.

En billigare lösning än den helintegrerade husbilen är den halvintegrerade husbilen som är byggd på ett lastbilschassi med en hytt i stål och har en överbyggnad i lättviktsmaterial. Den typen av bil har ofta bättre vägegenskaper än alkovmodellen.

Mer läsning

Annons