Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitlerskalle var en kvinnas

Skallfragment av vad Sovjetunionen och Ryssland hävdat är kvarlevor efter Adolf Hitler tillhör i själva verket en kvinna.

Annons

Det anser sig två amerikanska forskare ha bevisat sedan man gjort DNA-undersökningar av de skallfragment som sovjetiska soldater tog hand om sedan man intagit Hitlerbunkern i Berlin i andra världskrigets slutskede.

Den hittills vedertagna versionen av Hitlers slut är att naziledaren och hans Eva Braun, begick självmord och att liken brändes och begravdes utanför bunkern. Ryssarna har alltid hävdar att man tog hand om kvarlevorna men att det mesta av dem förstördes vid en brand. Dock inte fragment av Hitlers skalle – med kulhål – och ett käkben. Man sade sig också ha haft bevis för att kvarlevorna verkligen var Hitlers eftersom man jämfört tänderna i käkbenet med tandregister.
Forskarna Nick Bellantoni och Linda Strausbaugh vid University of Connecticut anser dock att åtminstone skallfragmenten definitivt inte tillhört Hitler. Forskarna fick ta DNA-prov på plats i Moskva och i maj inleddes undersökningarna tillsammans med rättsmedicinsk expertis. Svaret var entydigt att skallen tillhört en kvinna, mellan 20 och 40 år gammal.
Vem skallen tillhört kommer troligen förbli en gåta. Många människor dödades i och kring bunkern.

Forskarrönen presenteras i ett något sensationsmättat program på tv-kanalen History Channel med titeln Hitlers flykt. Programmet går ut på att visa att Hitler och Eva Braun inte alls dog i bunkern utan flydde till Sydamerika för att upprätta ett ”Fjärde rike”.
Bellantoni och Strausbaugh värjer sig. Det finns ingenting som pekar i den riktningen bara för att skallfragmentet inte tillhört Hitler, anser de.
Även historiker menar att DNA-resultatet inte förändrar historieskrivningen och avfärdar tv-kanalens påståenden.
Forskarna pekar också på att ryssarnas slarv under insamling och arkivering av föremål från bunkern reser en rad frågetecken.

Mer läsning

Annons