Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hit kommer nästan bara knäppgökar ...”

Moderate riksdagsledamoten Ola Sundell har inte mycket till övers för partiets kamp om väljarna i valstugan på Stortorget i Östersund.

– De flesta som kommer till valstugorna är knäppgökar, säger han. Dessa ser man vart fjärde år och då tänker jag ”nu kommer den jäveln igen”.

Ola Sundell har saknats vid Moderaternas valstuga i Östersund. När LT träffar Christer Siwertsson och Saila Quicklund på torget och frågar varför inte Ola Sundell finns där och hjälper till i valarbetet blir svaret;

– Det måste du fråga honom om.

Som en händelse kommer Ola Sundell över torget, jaktklädd på väg till en jaktbutik så frågan kan ställas direkt.

Han kommer från älgjakten, men har inte fått skjuta någon älg.

Det är här han får frågan om varför han inte syns till i valstugan och svaret kan

• Men i dag är många elever här?

– Ja, men det ingår i deras grundutbildning, säger Ola Sundell.

Han ska nu lämna riksdagen efter att ha varit ledamot i 16 år.

Han tycker inte att det känns något speciellt att lämna.

– Men häromdagen var jag på ett arrangemang som Föreningen skogen hade, det var mitt sista case som politiker och då kändes för första gången lite vemod.

Han säger också att han vill se Saila Quicklund som sin efterträdare.

– Jag ställer mig bakom valsedeln, slår han fast.

Pär Jönsson, som varit ersättare för Ola Sundell under hela tiden, får frågan vart Ola Sundell finns, borde inte han vara draghjälp i valrörelsen?

– Jag har kontaktat honom många gånger och frågat var han är, eftersom han fortfarande är arvoderad från riksdagen, säger han. Men det är ytterst en fråga för Saila Quicklund som är förbundsordförande. Jag har flera gånger uppmanat honom att komma och slåss på barrikaderna.

LT spelar upp bandupptagningen på det Ola Sundell sagt "att det bara är knäppgökar” som besöker valstugorna?

– Vissa dagar kan det vara väldigt många elever från skolor och så, säger Pär Jönsson, men de övervägande är intresserade medborgare. Sedan finns det förstås enstaka som kommer till valstugan som är oerhört arga eller förbannade på oss, som är övertygade av ett annat parti. Men vi kan inte kalla den knäppgökar för det.

– Detta får stå helt och håller för Ola Sundell. Jag har varit med i valrörelser sedan 1976 och det är inte min erfarenhet. Visst finns det människor som inte jag delar åsikterna med, så är det i samhället i övrigt. Är det Ola Sundells inspel i den här valrörelsen, är det olyckligt.

Efteråt ringer Ola Sundell och ångrar hur han uttryckt sig.

– Jag borde ha varit mer nyanserad, säger han, detta var inte avsett för tryck.