Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit går flyttlassen

Närmare 450 000 kvadratmeter och över 100 städer.
Men ändå är det tre platser som dominerar när flyttlasset går, och de ligger inte i Norrland.

Annons

Ett arbete för försörjning, ett bra boende, trygghet och tillgång till kultur och nöjen. Grundbultarna som ska finnas om du eller jag ska flytta till en ort eller stad.

I alla fall enligt Tillväxtanalys undersökning som de har gjort på uppdrag av regeringen, kunskapen om vad som gör att vi flyttar dit vi flyttar är nämligen för dålig. Undersökningen är tänkt att vara till hjälp för att behandla boendeattraktiviteten i Sverige.

Undersökningen visar, inte så förvånande, att det är våra tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö som är allra populärast att flytta till medan Dorotea, Åsele och Sorsele tillhör de minst attraktiva platserna att flytta till.

Östersund ligger däremot på liknande siffror som andra platser. Mellan åren 2007 och 2012 skedde en inflyttning på sex procent, en nettoflyttning på cirka två procent och en utflyttning på cirka 7 procent.

Vilka som flyttar skiljer sig också. De som flyttar allra mest är personer i åldrarna 19 till 30 år. Undersökningen är gjord mellan åren 2011 och 2012. De som flyttar allra minst är personer som nått pensionsåldern.

Hur vi flyttar har också att göra med om vi har en högskoleexamen eller inte. Högskoleutbildade personer flyttar i större grad än de som inte har det. De som väljer att flytta kortare sträckor gör det oftast på grund av boende medan de som flyttar längre gör det oftast för ett arbete eller studier.

Äldre som flyttar gör det för att komma närmare familjen. De som flyttar hem igen till den ort de är uppväxta i gör det oftast för att ha närhet till nära och kära.