Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt svek av C

Riksdagens beslut att säga ja till nya kärnkraftsreaktorer blev möjligt sedan Centerpartiet bytt sida i kärnkraftsfrågan och gått från ett benhårt motstånd till att nu ställa sig positivt för att hålla ihop alliansen. En historisk vändning som för många blir ett svek men som försvaras av partiets företrädare med ett icke trovärdigt försök att samtidigt vara emot som man röstar ja. Många upprörs av denna ideologiska vändning och jag är övertygad om att vi i och med detta beslut ser början på slutet för ett parti som redan nu balanserar på fyra procent spärren.

Kärnkraften måste successivt fasas ut. Genom att driva på utbyggnaden av den förnybara energin kan vi under tiden påbörja energiomställningen till säker och miljövänlig energi. Sverige har unikt bra naturliga förutsättningar för förnybar energi med vår goda tillgång på vind, vatten och skog och som kommer att ge nya jobb i gles- och landsbygd. Den förnybara energin har mycket stor potential att byggas ut under lång tid framöver.

En omställning till ett hållbart samhälle är vår tids ödesfråga. Energifrågan är för viktig för kortsiktiga beslut och politiska spel. En bred överenskommelse om klimat- och energipolitiken hade gett tydliga spelregler för framtiden och möjligheten att på allvar ta ett viktigt steg i miljö- och klimatomställningen.

Katarina Nyberg Finn (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel