Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt fystest av Jämtlands basketdamer

/
 • Foto: Olof Sjödin
 • Två bilder av den testperson som just genomfört ett test i scanningsmaskinen.
 • Stina Söderberg i sista testet, uthållighetsprovet. Löpbandet var den tuffaste utmaningen för     alla spelare. Stina Söderberg var riktigt utpumpad efteråt.
 • Jenny Rudholm Pilwind på genomscanningen av kroppen.
 • Erik Andersson och testledaren Lars Carlsson (den senare tidigare landslagsåkare i längd) genomförde uthållighetstesterna.
 • Blodprov var obligatoriskt under testet på löpbandet. Detta för att mäta mjölksyran vid olika nivåer av löpning.
 • Foto: Olof Sjödin

Är Camilla Fagerberg starkast? Har Veronika Axelsson bäst kondition? Är nyförvärvet Martina Renholm i topp vad gäller muskelmassa?
Jämtland Baskets damlag gör i veckan historiska fystester på Vintersportcentrum, Östersund.

Annons
Skidåkare, skidskyttar och långdistansare är den normala målgruppen för fysiologiska tester.
- Det är första gången som basketspelare testar sig här. Vad jag vet finns det bara något collegelag i USA som gjort sånt förut, säger testledaren Jonas Engqvist.
Testerna var omfattande och tog en halv dag i anspråk. Sporten följde fyra spelare från onsdag morgon och framåt i totalt cirka fyra timmar.
Martina Renholm och Stina Söderberg samt tvillingsystrarna Jenny och Jessica Rudholm Pilwind hade en ovanlig och svettig halvdag. De började vid 06.30 med genomscanning av kroppen.
En stor apparat längst ned i källaren genomlyser spelarna. Där identifieras bentäthet, muskelmassa, fettprocent. Den väldiga "kameran" analyserar också varje kota i ryggraden.
- Det finns bara tre apparater av den här typen i Sverige. Umeå, Huddinge och Östersund. Den kostar 1.5 miljoner kronor plus 500 000 kronor för röntgenröret.
- Ett test för elitidrottare kostar 800 kronor, för allmänheten blir det 1 500, säger Engqvist och berättar hur viktigt det är att diagnosticera problem med skelettet.
- Var tredje kvinna i Sverige över 70 år, lider av benskörhet, beroende på att östrogen minskar med åldern.
Jenny Rudholm Pilwind uppskattar testerna.
- Att få se hur mycket fett man har, benskörhet och sånt är bra att veta även i vardagliga livet. Att kolla syreupptagningen är jättebra för mig. Jag var borta så mycket i fjol och har tappat en del kondition.
Generellt sett är Jämtlands damlag bättre tränat än kanske någonsin. Samarbetet med ett känt gym har gett resultat.
- Jättebra. Vi har fått en ordentlig försäsongsträning, menar Jenny.
Hennes syster Jessica var helnöjd efter genomscanningen.
- Jag har haft skadeproblem (ena knäet). Nu har jag samma styrka i båda benen. Det betyder att rehab gått jättebra. Testerna ger också en måttstock vad jag behöver förbättra.
Testerna visar att Martina Renholm och Stina Söderberg är starkare i sina vänstra ben.
- Vi är högerhänta och gör lay up med vänster ben. Därför får det benet mer träning, säger Martina.
Hur är konditionen?
- Jag tror jag är bättre på styrka än uthållighet. Jag är en stor spelare och när jag ibland får spela på vingen märks det att jag inte har samma ork som kanske guardsen.
Renholm visade också finfina värden på styrkeövningarna.
- Jättebra, sa Johan Engqvist.
Stina Söderbergs styrketest blev annorlunda. Plötsligt försvann lyset.
- Va, gick strömmen, sa Engqvist... det måste bero på att det är tjejer från Norrbotten (Söderberg och Renholm). Deras power slår ut systemet, skämtade Engqvist (själv norrbottning) åt gårdagens stora strömavbrott.
Det avslutande uthållighetsprovet var det tuffaste. Stina Söderberg var totalt utpumpad efter sina minuter på rullbandet.
- Jobbigt. På slutet tog det stopp. jag är less att jag inte pressade mig mer. Jag måste bli bättre på det. Och jag brukar ha högre maxpuls än 190.

Mer läsning

Annons