Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

I Pilgrimstad och Stavre jämnades två gamla stationshus med marken. Utanför rusade tågen snabbt förbi och SJ hade ingen användning av fastigheterna längre.

I februari 1980 inledde polisen och tullen ett svenskt-norskt samarbete. Det var en direkt kamp mot det ökade narkotikamissbruket och smugglingen mellan länderna. Problemen hade de senaste åren blivit allt större, vilket fick myndigheterna i Tröndelag och Jämtland att starta en gemensam kamp mot den oroande utvecklingen.

Populära Nygammalt firade 100 tv-program den 8 februari 1980. Lika många gånger hade jämtländska husbandet Lindqvistarna medverkat. Bröderna Åke, Folke och Örjan Lindqvist hade inte missat något av programmen, som sändes från Cirkus i Stockholm. Samarbetet med programledaren Bosse Larsson inleddes i Fränsta 1969. 1971 sändes första Nygammalt, som blev mycket populärt och ett av de mest sedda programmen under 70-talet.

Regeringen gav sitt klartecken till en ny skola i Bruksvallarna. Glädjebeskedet togs emot av kommunalrådet i Härjedalen, Olaf Andersson. Förhoppningarna var att bygget av skolan skulle börja under året.

Den 13:e vinterolympiaden hölls 13-23 februari 1980 i amerikanska Lake Placid. Från länet var sex idrottare uttagna: Thomas Wassberg, Åsarna (längdskidor), Jan Ottoson, Åsarna (längdskidor), Sven Fahlén, Tullus (skidskytte), Torsten Jakobsson, Östersund/Frösön (alpint), Anneli Näsström, Hammarstrand (rodel) och Örjan Sandler, Strömsund (skridsko).

Livs, livsmedelshandlarnas tidning , presenterade en undersökning om svenskarnas matvanor. I LT:s referat framkom att norrlänningarnas favorit på matbordet var falukorv, som i mellersta Norrland svarade för 44 procent av det totala charkutbudet. Till korven åt norrlänningen gärna knäckebröd, enligt statistiken 11,3 kilo hårdbröd per person och år, vilket var mest i landet. På brödet blev det gärna ost och där var topp tre Herrgårdsost, Drabant och Port Salut.

På Frösön byggdes tre nya hyreshus intill Frösöbron. Det skrevs om rekordhyror för de lägenheter som Östersundsbostäder färdigställde. Kvadratmeterhyran var mellan 300 och 325 kronor. För en normal trea väntade exempelvis en avgift på 2000 kronor i månaden. Hyresnivåerna i början på 1980-talet hade för övrigt medfört att antalet vräkningar ökade. Ett bekymmer som bland annat socialchefen i Östersunds kommun fick på sitt bord.