Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

Den 6 december 1979 beslutade regeringen att Sverige skulle inför sommartid. Första året fick svenskarna vrida fram klockan en timme från 6 april 1980 och det första året avslutades sommartiden den 28 september. Av samordningsskäl valde Sverige samma tid som Danmark, vilket överensstämde med de flesta länder i dåvarande EG.

LT uppmanade sina läsare att äta julmaten med andakt. Orsaken - den var dyrare än tidigare. På tio år hade priserna på skinka, julkorv, lutfisk och risgryn till gröten ökat med 150 procent.

En tuff vinterstorm drabbade länet några veckor före jul. 30 sekundmeter uppmättes på Storsjön och vräkte sig med hela sin kraft mot Vallsundsfärjan. Styrvajrarna brast och färjan slet sig. Befälhavaren kunde ändå styra till hamn på Vallasidan. I Åre var stormen än tuffare, 55 sekundmeter uppmättes vid kabinbanans dalstation. Bergstationens termometer isade igen.

I TV 2 visades julkalendern Trolltider. Camilla och Maria Gripe skrev manus. I rollerna sågs bland andra Eva Rydberg, Birgitta Andersson, Ted Åström, Stig Järrel, Sigge Fürst, Siv Malmkvist med flera. Trolltider var så populär att den sedan har visats vid ytterligare två tillfällen.

Länslucia 1979 var Christina Nilsén. Hon kröntes den 12 december i Storsjöteatern av folkkäre Jokkmokks-Jokke. Dagen därpå väntade ett digert program för Lucia och hennes sex tärnor, som innebar lussande på 34 platser.

Idrottsförbundet i Jämtland/Härjedalen utsåg Torsten Jacobsson till länets bästa idrottsutövare 1979. Slalomåkaren från Frösön var under flera år en av distriktets främsta i sin gren. Torsten deltog bland annat i två olympiska spel, 1976 i Innsbruck och 1980 i Lake Placid.

I Sveg togs ett stort steg mot en curlinghall. I första etappen skulle ett tak byggas över banan, samt en vägg på ena långsidan. Ideellt arbete var det som gällde, plus förhoppningar om bidrag från kommunen och exempelvis fonder.

Ledbussar gjorde debut i Östersunds stadstrafik. Allt fler åkte buss och bussbolaget köpte 13 nya bussar varav fem var ledbussar. Under årets första tio månader ökade antalet resenärer med 15 procent i staden. På förortslinjerna var ökningen ännu större, framför allt till Brunflo och Lit.