Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

Annons

Socialdemokratiska föreningen i Fors diskuterade bostadssituationen i Bispgården. Föreningen menade att fler bostäder måste byggas. Bland annat för att industrierna i bygden hade svårt att rekrytera folk när det inte fanns tillräckligt många bostäder. Både fler- och enfamiljshus behövdes, enligt föreningen.

När Skåne hade snöproblem i början på året fick norrlänningar rycka ut. SJ i Östersund fick i flera omgångar skicka sin personal söderut. Beredskap för kraftiga snöfall saknades och då bidrog jämtarna med två plogmaskiner, som kördes med ett specialbyggt lok enbart för plogning.

Minst tio arbetstillfällen skulle minskas på milostaben i Östersund. Det var framför allt på byggsidan som jobben var hotade. Förslaget omfattade 100-talet arbetstillfällen i landets sex militär- och civilområden. Utredningens betänkande skulle ut på remiss och eventuella åtgärder planerades till 1982.

Mineraljakten i Jämtands län visade på kopparfyndigheter i Svenstaviksområdet. Norrlandsfondens chefsgeolog menade att Jämtland var det nyupptäckta länet. En koppargruva skulle ge 200 till 300 personer arbete. Fynd av den begärliga svarta graniten visade sig finnas på flera områden i länet. Även uranbrytning skulle kunna skapa arbetstillfällen. Provborrningar vid Lilljuthatten i Hotagen avslöjade en fyndighet på minst 900 ton. SGU (Sveriges geologiska undersökning) planerade för fortsatta prov.

Frågan om flottningens framtid i Ångermanälven och biflödena Faxälven, Fjällsjöälven (i Nordjämtland) och Åseleälven togs upp i en riksdagsmotion. Flottningen, som endast fanns kvar i ytterligare ett par älvar, borde snarast studeras samhällsekonomiskt, menade de socialdemokratiska motionsskrivarna, som menade att transporterna borde flyttas till järnväg. De tio åren närmast före 1971 lades 16 000 km flottleder ner, bland annat i Ljungan och Indalsälven.

Riksdagsman Per Stjernström (C) ville förlägga Sveriges tredje idrottshögskola till Östersund, med inriktning och anknytning till vinteridrotterna. Kravet förde han fram i en motion där kommunens möjligheter till skiftande vinteridrotter betonades. För en lokalisering talade också kommunikationsskäl, idrottsanläggningar av olika slag och de närbelägna fjällanläggningarna.

Under rubriken "Fördyring i Östersunds rådhus" kunde man läsa: Ändringen av gamla stadsfullmäktigesalen i Östersunds rådhus till sammanträdeslokal har kostat 84 500 kr. Det är cirka 15 000 kr mer än som anvisats och det beloppet begär nu ekonomi- och planeringskontoret att fullmäktige skall bevilja. Skriv- och korktavla, snickeriarbeten för tavla, skena för blädderblock samt konsol och skenor för filmduk och karthiss beräknades kosta 5 500 kr. Priset blev 11 800 kr. Allmän indirekt belysning blev 10 300 kr dyrare än beräknat. Men gardiner för 3 000 kr har i gengäld inte köpts. (LT 22/1 -79)