Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

Det var kärva tider ekonomiskt för sjukvården även 1979. Det framkom när landstingets förvaltningsutskott sammanträdde. Bland annat kan nämnas att Östersunds sjukhus begärde 120 nya tjänster. Budgetramen gav utrymme för en tjänst.

Det rapporterades att 1978 var ett bra år för fjällräven. Under året föddes mellan 29 och 33 fjällrävsungar i sex lyor i Jämtlands län. Det visade en inventering gjord av länsstyrelsen med hjälp av cirka 80 länsbor.

Den totala kostnaden för skadegörelse, inbrott och stölder som drabbade Östersunds kommun under 1978 kostade skattebetalarna uppskattningsvis mellan 1 och 1,5 miljoner kronor. Det gällde krossade glasrutor och lampor, sönderslagna parksoffor, plundrade eller vandaliserade rabatter, uppryckta träd i planteringar och stölder med mera.

Den gamla SJ-verkstaden i Östersund började rivas den 9 januari 1979. Verkstaden påminde om tiden när järnvägen kom till Östersund och rivningen var omstridd. SJ behövde markområdet för en utbyggnad av bangården.

Polisen i Jämtland skulle få en egen narkotikarotel. Det beskedet fanns med i regeringens budgetproposition. 130 nya polistjänster skulle placeras runt om i landet, där insatser måste göras omedelbart, menade justitieminister Sven Romanus. Narkotikaläget i länet var allvarligt och beskedet togs tacksamt emot av polisen.

Världscupen i rodel startade för första gången säsongen i Hammarstrand. De tävlande från Östtyskland visade en förkrossande överlägsenhet i rodelbanan, med dubbelsegrar i alla tre grenar. De svenska deltagarna gjorde godkända insatser. Arrangörerna hade hoppats på 700 personer i publiken, men till de båda tävlingsdagarna kom endast 350.

Det var premiär för chartrat direkttåg mellan Malmö och den jämtländska och härjedalska fjällvärlden. Nymodigheten kallades för Fjäll-Expressen och bokningarna var flera tusen skidturister.